Algemeen

Oproep PvdA Hoogeveen: proef met extra geld voor bijstandsgezinnen

HOOGEVEEN – Als het aan PvdA Hoogeveen ligt, neemt na Zaanstad, Tilburg en Amsterdam ook Hoogeveen deel aan het initiatief ‘Gewoon geld geven’. Bijstandsgezinnen krijgen twee jaar lang 150 euro netto per maand extra. Gedurende die periode wordt onderzocht of de neerwaartse spiraal van leven in armoede zo doorbroken kan worden.

 

“Mensen die in armoede leven, hebben meer zorgen en stress. Dat heeft een negatief effect op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het hele gezin lijdt eronder”, vertelt PvdA-raadslid Saskia Manusama. “Met de pilot ‘Gewoon geld geven’ wordt onderzocht of de neerwaartse spiraal doorbroken kan worden door bijstandsgezinnen 150 euro per maand extra te geven. Het gaat om een nettobedrag. Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de besteding. Er is geen uitkering die gevaar loopt en geen gedoe met de Belastingdienst.”

 

Buiten de lijntjes kleuren

“We hebben vaker opgeroepen op zoek te gaan naar andere manieren om mensen te kunnen helpen. Buiten de lijntjes kleuren, noemen we dat”, licht de PvdA-er toe. “Om deze proef mogelijk te maken, moet de giftendrempel voor mensen in de bijstand verhoogd worden.”

De pilot in de andere gemeenten wordt uitgevoerd in samenwerking met het Kansfonds. In Amsterdam doen 300 gezinnen mee en in Tilburg en Zaanstad 150. Het Kansfonds wil een nieuw beleid rond armoede aanjagen. “Het fonds zet net als de PvdA bestaanszekerheid voorop”, licht het Hoogeveense PvdA-raadslid toe. “We gaan uit van vertrouwen en van een positief mensbeeld.”

 

Helpen waar we kunnen

PvdA Hoogeveen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Manusama: “We willen weten of het college samen met het Kansfonds wil kijken naar de mogelijkheden om in Hoogeveen mee te doen met ‘Gewoon geld geven’. Ook willen we weten of het college mogelijkheden ziet de giftendrempel voor mensen in de bijstand te verhogen.”

“Gezinnen die in armoede leven, moeten we helpen waar we kunnen. De commissie ‘Sociaal minimum’ concludeerde vorige maand dat zonder extra maatregelen mensen die op het sociaal minimum leven de komende jaren fors geld tekort komen. Voor de PvdA is dit onacceptabel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen