Sport

Volop strijd tijdens het Basalt NK Dammen Vrouwen

Een goede start voor Lisa Scholtens

Hoogeveen – Zaterdag is het Basalt Nederlands Kampioenschap dammen voor vrouwen begonnen. Inmiddels zijn er twee rondes gespeeld. Het NK vindt in MFC De Magneet plaats. De organisatie ligt in handen van ‘DroomDamsters’, een damvereniging die zich inzet voor het meisjes- en vrouwendammen in Nederland. Het deelnemersveld is dit jaar weer goed gemixt met jonge talentvolle damsters, waaronder twee meiden van de Hoogeveense damclub, Lisa Scholtens (18) en Elise Schouten (16), en de routiniers.

Het toernooi werd geopend door toernooidirectrice Vera Brunink (19) waarbij de deelnemers welkom werden geheten en de aanwezige sponsoren in het zonnetje werden gezet. Ook de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB), Frans De Jonge, liet zijn licht schijnen over dit toernooi. Daarbij benadrukte hij hoe mooi het is om te zien dat dit toernooi niet alleen jeugdige deelnemers, maar ook jeugdige organisatoren kent. Daarmee doelde hij op de organisatie die grotendeels bestaat uit jongvolwassen dames. Na de opening kon de strijd losbarsten met al direct een aantal spannende wedstrijden op het programma.

Elise kwam in de eerste ronde goed weg tegen leeftijdsgenoot Fleur Kruysmulder uit Huissen. Elise kwam gevaarlijk uit de opening. Door onnauwkeurig denken verloor ze zomaar een schijf. Een schijf achter in geeft al heel groot nadeel. Aan opgeven dat Elise heel even aan, maar besloot toch nog terug te vechten. Doordat haar tegenstander verschillende keren de genadeslag vergat uit te delen, sleepte de Hoogeveense nog verrassende een punt uit de partij. In de tweede ronde ging het wel mis voor Elise. Zij speelde tegen Yulia Bintsarovska uit Kampen. Elise kwam wat zwakker uit de opening door een riskante strategie. Yulia bouwde dit voordeel heel sterk uit en won de partij.

Lisa Scholtens speelde in de eerste ronde tegen Yulia. Volgend seizoen komt Yulia uit voor het tweede team van HDC Hoogeveen in de nationale competitie. Tijdens de partij kwam Yulia aanvallend uit de opening en dit wist ze goed te versterken. Lisa koos voor een mooi avontuur in de omsingeling, en dat pakte geweldig uit. Lisa maakte de partij in stijl af met een fraai offer. De tweede ronde speelde Lisa tegen veelvoudig Nederlands kampioene Vitalia Doumesh. De opening was veelbelovend, maar beide spelers kozen al snel voor een vervlakking wat leidde tot een rustige remisepartij.

Op dit moment staat de van oorsprong Oekraïense Darya Tkachenko aan kop met twee winstpartijen. Het toernooi verloopt goed vindt organisator Nicole de Vries (19): “Het toernooi verloopt tot nu toe soepeltjes. De organisatie ligt voor de tweede keer in onze handen, wat ertoe leidt dat het ‘draaiboek’ al bekend is. Daarnaast krijgen we veel hulp van de vrijwilligers van MFC De Magneet. De sfeer van het toernooi is goed en de dames zijn fanatiek. Ik verwacht een spannende strijd de rest van de week.”

Vandaag begint ook het Proost NK B-groep. Zeven speelsters zullen strijden om een plek in de A-groep van volgend jaar. In de B-groep doet Charell Schuller (16) uit Hollandscheveld mee. Morgen staat ook een dubbele ronde op de agenda. Het toernooi telt in totaal 9 rondes en de sluiting is vrijdag 7 juli om 16:30 uur. Op nkv2023.kndb.nl zijn alle ontwikkelingen te volgen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen