Algemeen

Regionieuws Hoogeveen gehackt: wat zijn de gevolgen voor u?

Het Facebook account van één van onze vrijwilligers is gehackt en daarmee zijn alle beheerders van onze Facebookpagina verwijdert. Hierdoor komen er momenteel geen berichten van onze website op onze Facebookpagina zoals u gewend bent. En voorlopig zal dat helaas ook zo blijven, want beheer terugkrijgen van een Facebookpagina is vrijwel onmogelijk. Wij zijn hard aan het werk om het probleem op te lossen ofwel een nieuwe pagina aan te maken. Maar dit kan ook gevolgen hebben voor onze lezers.

Gelukkig is onze website goed beveiligd en hebben geregistreerde leden niet gelijk iets te vrezen. Maar toch willen wij hier voor wel even waarschuwen en uw digitale veiligheid onder de aandacht brengen. Mocht u ons op Facebook hebben geliked en gevolgd en heeft u uw emailadres en/of telefoonnummer gebruikt op uw Facebook profiel? Verander dan zo snel mogelijk uw wachtwoord. Hiermee beschermd u uw persoonlijke gegevens. Gebruikt u hetzelfde emailadres ook op onze website als geregistreerd lid? Dan raden wij u aan om ook het wachtwoord op onze website te wijzigen. Dat kan in uw profiel nadat u bent ingelogd, of klik bij het inlogen op ‘wachtwoord vergeten’. Het beste kunt u ook het wachtwoord van uw emailadres zelf wijzigen, dan weet u zeker dat ook uw inbox met belangrijke berichten veilig blijft.

Online veiligheid is belangrijk. Regionieuws Hoogeveen heeft daarom diverse veiligheidsmaatregelen aangemaakt op deze website, om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Zo gebruiken wij de plug-in CleanTalk om spamgebruikers en spamberichten tegen te gaan, is de website beveiligd met een SSL-certificaat en gebruiken wij Wordfence om het inlogproces te beveiligen, malware tegen te gaan en nog meer.

Maar zelf kunt u ook veel doen! Verander regelmatig uw wachtwoord en gebruik hierbij minimaal één hoofdletter, één speciaal tegen en één cijfer. Houdt daarnaast ook liefst een lengte van minimaal 10 karakters aan. Ga niet in op phisingmails: mails die echt lijken, zijn dat helaas niet altijd. Kijk goed naar de inhoud van de mail en van welk mailadres de mail komt. Kijk dit eventueel na bij het bedrijf waarvan de mail afkomstig is. Komt er iets niet overeen? Bel dan het bedrijf of de mail klopt. Zij kunnen u altijd vertellen of zij u deze mail hebben gestuurd. Klik nooit op een link in een mail die u verdacht vindt! Dit is de manier waarop veel hackers aan uw gegevens komen. Gebruikt u op veel plekken hetzelfde wachtwoord? Wijzig deze dan ook: het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor andere websites en applicaties, maakt het wachtwoord aanzienlijk zwakker en makkelijker te hacken.

Regionieuws Hoogeveen heeft geen nieuwsbrieven die per mail worden verstuurd. Krijgt u een mail met onze naam en/of ons logo en heeft u geen actieve communicatie lopen met ons? Meld dit bij ons en gooi de mail direct weg. Twijfelt u over de veiligheid van uw account? Mail ons direct via redactie@regionieuwshoogeveen.nl en wij helpen u graag verder.

Bent u zelf gehackt? Dan kunt u via Facebook melding hiervan doen. Of herstel mogelijk is van een account hangt af van verschillende factoren. U kunt ook aangifte doen bij de Politie.

Hoe nu verder

Diverse vrijwilligers van Regionieuws Hoogeveen zijn momenteel bezig om het account van de vrijwilliger, maar ook de Facebookpagina van Regionieuws Hoogeveen terug te krijgen. Voor de Facebookpagina is hiervoor een formulier van schending van handelsmerk ingevuld alsmede een hackmelding. Op afwachting hiervan, kan verder weinig worden gedaan. Daarnaast zijn vrijwilligers bezig om de wachtwoorden van de website alsmede van alle gemoeide mailadressen te wijzigen en alle beveiliging na te lopen op de website, de hosting en alle accounts. Mogelijk zijn wij genoodzaakt een nieuwe Facebookpagina aan te maken, wanneer het terughalen van het account en de bestaande pagina niet mogelijk blijken.

Onze excuses voor het ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen