Algemeen

60 Jarig huwelijk echtpaar van Issum-Achterhes

Hoogeveen-Namens de gemeente Hoogeveen bracht de burgemeester Karel Loohuis zondag 16 april het echtpaar een bezoek om hun te feliciteren met hun 60 jarig huwelijk, vandaag was er een groot feest in Grandcafé Marron waar het echtpaar vele felicitaties mocht ontvangen..

Op 16 april is het 60 jaar geleden dat Huub en Femmy in het huwelijk traden. Een huwelijk waarin de Ronde van Drenthe een grote rol speelt.

Huub kwam op 20 oktober 1942 in Nuenen ter wereld. Hij ging op 16-jarige leeftijd naar de Koninklijke Marine. Femmy werd in Hoogeveen geboren op 23 april 1940. Zij had een hele fijne jeugd, ook al was het oorlog. Aan de tafel in huize Achterhes is wielerclub De Peddelaars opgericht. Femmy was toen 10 jaar en het wielerleven is haar dus met de paplepel ingegoten. Vader en dochter gingen naar de wedstrijden en moeder Riek zorgde dat wanneer ze terug kwamen er altijd een maaltijd klaar stond, ook voor ‘de jongens van Albert’, zoals de renners werden genoemd.

Vanaf 1960 werd de Ronde van Drenthe georganiseerd en ook daar was de familie Achterhes druk mee. Ook de broer van Huub werd gevraagd te starten en uit dat contact ontstond uiteindelijk de ontmoeting tussen Huub en Femmy. Eén blik was genoeg, de twee waren meteen onafscheidelijk. Bij hun huwelijk beloofden ze aan vader Albert dat wanneer hij het niet meer kon de wielersport zouden voort te zetten. En dat hebben ze waargemaakt! De ronde van Drenthe is al ruim 60 jaar een begrip.

Toen zij in 1991 werden gevraagd de Peddelaars te helpen met het bestuur en het vinden van sponsors kwam ook de Ronde van Drenthe op hun pad. Ze hebben die ronde uitgebouwd tot het grote evenement dat het nu is, inclusief een parcours over de VAM-berg. De liefde voor de wielersport vraag veel van hen maar ze genieten ook van de vele contacten in binnen- en buitenland die ze hierdoor hebben opgedaan.

Femmy en Huub namen 20 jaar geleden Modesta Vzesniauskaite, een Litouws meisje, onder hun hoede. Inmiddels zijn zij drie keer opa en oma en genieten daar enorm van.

Foto: Paula Bansema

Geef een reactie