Algemeen

Kranslegging bij het monument voor onze bevrijders

Hoogeveen-Vanmiddag om 13.15 was er een kranslegging in het parkje voor het Gemeentehuis Hoogeveen, bij het monument voor onze bevrijders.
Burgemeester Karel Loohuis, de Stichting Veteranen Hoogeveen (Glen Bloemberg), en de stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen Hollandscheveld e0.0 (Albert Metselaar) hebben daar bloemen gelegd en stonden stil bij onze bevrijding.

Het monument herinnert ons aan de bevrijding van Hoogeveen dit door de 1st Belgium SAS Parachutte Regiment en XII Manitoba Dragoons op 10  en 11 april in 1945.
De eenheid werd tot 4 februari 1945 nog het eerste Belgische Onafhankelijke Parachutisten Company genoemd, en bestaat uit vrijwilligers vanuit de hele wereld.
In april 1945 zijn ze verbonden aan het Canadese leger, de meesten komen ook uit Engeland en Canada.
Op 10 april werden de gebieden rond Nieuwlande, Elim, Nieuw-Moscou, Hollandscheveld, Nieuweroord, Krakeel en Noordscheschut bevrijd.
Tijdens deze bevrijding kwamen twee geallieerde soldaten en een Duitse soldaat om het leven, een derde geallieerde militair stierf door een ongeval.

De onthulling van dit monument is door de Burgemeester van Hoogeveen onthuld op 12 April 2021 en door de voormalige Belgische SAS pararchutist Jaak Daeman.

Foto’s: Paula Bansema

 

Geef een reactie