Algemeen

Eerste Oekraïense medewerkers gestart bij ouderenzorgorganisaties

Binnen de drie noordelijke provincies hebben ouderenzorgaanbieders in april het initiatief genomen om zich te verbinden met vluchtelingen uit Oekraïne. Inmiddels zijn de eerste arbeidsovereenkomsten getekend en zijn de eerste Oekraïense medewerkers aan de slag bij o.a. de NNCZ. 

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen noodgedwongen hun land uit gevlucht. De NNCZ wil zich vanuit maatschappelijk belang verbinden met deze Oekraïense vluchtelingen, om ze de mogelijkheid te bieden contact met anderen te hebben, een waardevolle invulling aan de dag te geven, mogelijkheid tot scholing te bieden en de Nederlandse taal eigen te maken.

Diverse mensen uit Oekraïne hebben aangegeven van deze gelegenheid gebruik te willen maken, wat betekent dat de eerste Oekraïners zijn gestart bij o.a. de NNCZ. Omdat deze nieuwe medewerkers de Nederlandse taal niet spreken, zullen zij beginnen aan de hand van een ‘buddy-systeem’. Twee medewerkers worden aan elkaar gekoppeld: een ervaren NNCZ-medewerker en een Oekraïense medewerker.

Roeli Mossel, bestuurder NNCZ: “Als ouderenzorgaanbieders hebben wij samen kunnen optrekken en leren omgaan met alles wat geregeld moet worden voordat de Oekraïense mensen een aanstelling krijgen. Zorgplein Noord heeft hier een coördinerende functie in gehad. Wij zijn inmiddels verheugd dat de Oekraïense mensen op deze manier onderdeel van de samenleving kunnen zijn en wij zijn blij dat we ons met deze mensen kunnen verbinden door ze een plek binnen onze organisatie te bieden en vinden het fijn dat zij onze teams komen versterken.”

Geef een reactie