Algemeen

Nieuwe huis- en hobbydierenlijst om dierenwelzijn beter te beschermen

Nieuwsbericht | 06-07-2022 | 12:53

Minister Henk Staghouwer: “Met de aankondiging van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst zetten we een grote stap in de verbetering van het dierenwelzijn in Nederland. Er is lang naar deze lijst uitgekeken. Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens voorop stellen. Ik ben het adviescollege dan ook dankbaar voor hun afgewogen advies volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.”

Een adviescollege van onafhankelijke wetenschappers heeft een groot aantal zoogdiersoorten die in Nederland worden gehouden beoordeeld op risicofactoren voor dierenwelzijn, als ook mogelijke risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de mens (zoals letsel en zoönosen). Het advies heeft geleid tot de selectie van een 30-tal zoogdieren die nog wel gehouden kunnen worden. Deze worden opgenomen in de nieuwe huis- en hobbydierenlijst, waarop ook andere positieflijsten zijn gebaseerd zoals de productiedierenlijst en de circusdierenlijst.

De meeste diersoorten die bekend zijn als huisdier zullen ook op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst staan, zoals de hond, kat, cavia, goudhamster en het konijn. Vele als exotisch beschouwde dieren zoals bijvoorbeeld de serval (middelgrote katachtige), het stokstaartje en de luiaard vallen buiten de lijst van soorten die vanaf 2024 nog gehouden mogen worden als huis- of hobbydier. De huis- en hobbydierenlijst met toelichting vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Overgangsperiode

De beoogde datum van inwerkingtreding van de nieuwe huis- en hobbydierenlijst is 1 januari 2024. Er geldt een ruime overgangsperiode. Mensen die op 1 januari 2024 een dier hebben dat niet op de lijst staat, mogen dit dier houden of elders onderbrengen tot het dier overlijdt. Dit heeft onder andere als doel om te voorkomen dat mensen de dieren loslaten in de natuur, wat schadelijk kan zijn voor ecosystemen, het welzijn van de dieren en de veiligheid van de mens.

Met de inwerkingtreding van de nieuwe lijst per 1 januari 2024 wordt er ook een ruime tijd gegeven voor dierhouders en –verkopers om hun bedrijfsvoering aan te passen.

De beoordeling van alle gehouden zoogdieren laat zien dat de dieren die wel op de lijst komen te staan, ook complexe zorg nodig kunnen hebben. Het ministerie van LNV onderzoekt extra maatregelen voor de toekomst om ook het welzijn van deze dieren verder te verbeteren.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Een Afrikaanse Witbuikegel zoals hierboven is afgebeeld van Judith Duinkerken uit Hoogeveen, zullen dus niet meer gehouden mogen worden. Er wordt door Judith onderzoek gedaan naar het houden en fokken van deze egelsoort. In heel Nederland zitten meerdere fokkers en houders van deze diersoort waarvoor dit besluit een klap in het gezicht is. Judith heeft 11 jaar besteed aan het onderzoeken en houden van egels. Ook zou ze in 2025 naar Oeganda vliegen om het dieet en gedrag van deze dieren daar te bestuderen. Deze plannen lijken voorlopig op een laag pitje te worden gezet, als deze wet daadwerkelijk ingevoerd wordt. Voorlopig blijft ze nog wel onderzoek naar Europese egels doen.

Headerafbeelding: Judith Duinkerken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen