iSay – Treant is niet verantwoordelijk, maar reactie op Thiamo incident is hemeltergend

Natuurlijk ken ik de procedures die je moet volgen om nog een beetje goede zorg te kunnen krijgen in plotselinge (nood)situaties. Toch is het nodig om de reactie op het Thiamo-incident van afgelopen zaterdag eens onder de loep te nemen.

22/09/2021 Door Democranarch

Het is logisch dat de mensen rondom Thiamo – en zeker de mensen die met hem naar het ziekenhuis gingen – het er niet bij laten zitten. Hun verhaal is heel anders dan wat de bureaumatroos van de afdeling mooie praatjes de pers voorhield. Een bureaucratisch verhaaltje over procedures, waarin de menselijke maat geheel ontbrak. Alleen al die opmerking Of hij wel of niet naar Meppel is gegaan weet ik niet. In gedachten vulde ik dit meteen aan met en dat interesseert mij ook niet. Dat is wat deze afstandelijke en ijskoude manier van communiceren veroorzaakt.

Ik hoor nog David Post direct na de roemruchte Tamboeravond op 13 februari 2017 voor de camera van RTV Drenthe zeggen dat Treant beter moet leren communiceren. Daar zou ook een extern bureau voor ingehuurd worden. Weggegooid geld zo blijkt nu nadat woordvoerder Erwin Kikkers de Telegraaf te woord heeft gestaan. Geen woord van medeleven over wat er met Thiamo gebeurde. Alleen procedurele zwetserij in combinatie met onmenselijk gedrag. De vinger van Kikkers wees naar fouten die door de voetbalclub en de mensen rondom Thiamo zouden zijn gemaakt.

Jacqueline Winkel, voorzitter van SC Elim is terecht boos. Ze houdt voet bij stuk dat er niets verkeerd is gedaan van de zijde van de hulpvragers. De hulpdiensten zijn gebeld, maar weigerden te komen omdat de voetballer al van het veld was gehaald (voortaan niet meer doen dus, fk). Toen gezegd werd dat ze zich met Thiamo bij Bethesda moesten vervoegen is nog gevraagd of hij niet naar Emmen of Meppel gebracht moest worden. “Het antwoord was Nee hij moet echt eerst door een arts gezien worden in Hoogeveen.”

Met die arts wordt de afgeroomde huisartsenpost in het Bethesdaziekenhuis bedoeld. Ooit een landelijk voorbeeld van hoe spoedzorg efficiënt en patiëntvriendelijk georganiseerd kon worden. Na het sluiten van de SEH bleef er op die huisartsenpost een soort van beter iets dan niets over. In de nachtelijke uren en in de weekenden wordt de post door één (!) arts bemand, die heel Hoogeveen e.o. moet bedienen. Wat de kwalificaties van die arts zijn weet ik niet, maar ik vermoed iets in de richting van een zich als ZZP-er werkzame arts. Eén arts voor alle spoedgevallen in een gebied met 55.000 inwoners.

Dat is niet de verantwoordelijkheid van Treant maar van de Centrale Huisartsendienst Drenthe. Het lijkt dan ook onredelijk om met de vinger naar Treant te wijzen, ware het niet dat Treant in het verleden vele loze beloftes heeft gedaan over het kwalitatief op peil houden van een volwaardig ziekenhuis in Hoogeveen, terwijl men dat vanaf het begin nooit van plan is geweest. De enige bestuurder die ooit heeft geprobeerd dat doel te bereiken was Guus Bruins. Hem werd een dolk in de rug gestoken en hij werd ontslagen. Ten onrechte oordeelde het Scheidsgerecht Gezondheidszorg en maakte in het vonnis in de zaak die Treant had aangespannen om Bruins te mogen ontslaan, een ernstig verwijt van slecht werkgeverschap aan Treant.

Helaas heeft het jarenlange neo-liberale beleid in heel Nederland de ziekenhuiszorg afgebroken onder het mom van betere zorg voor een lagere prijs. Dat heeft geleid tot het verdwijnen van intensive care, kinderafdeling, verloskunde, spoedeisende hulp. Kortom in Hoogeveen is zelfs geen basisziekenhuiszorg meer beschikbaar. Bethesda is een fabriek voor geplande zorg geworden in het verdienmodel dat het Scheperziekenhuis nodig heeft. Dit alles is het gevolg van een politieke keus die niet de mijne is, maar het gevolg van beleid van met name VVD, D66, CDA en de PvdA van Wim Kok en zijn opvolgers. Wie op een van deze partijen heeft gestemd in de afgelopen tien jaren zou zich eens stevig achter de oren moeten krabben.

De situatie rond Thiamo is geen incident, maar dit keer haalt het de volle aandacht doordat hem toegang tot het ziekenhuis werd geweigerd om in een comfortabelere situatie urenlang op een arts te wachten. Het wachten is op een situatie die een leven kost. Het is niet de vraag of dat zal gebeuren, maar slechts wanneer. De menselijk maat is uit de ziekenhuiszorg verdwenen.

Meer van Isay volgen?: klik hier

Deel dit bericht!

Geef een antwoord