Landelijke beleidslijn over registratie in gele boekje

De afgelopen tijd is er veel te doen om het ‘gele boekje’. Sommige GGD-regio’s registreerden op verzoek in dit boekje, sommige niet. Dit zorgde voor onduidelijkheid en soms teleurstelling. Deze week is daarom landelijk besloten (in lijn met kamerdebat en VWS) hierin één lijn te volgen: de 25 GGD-en registreren de COVID-19 vaccinatie niet (ook) in het gele boekje. In dit bericht lees je waarom.

Er zijn meerdere redenen dat niet wordt gekozen voor registratie van de vaccinatie in het gele boekje:

  • Als je door de GGD wordt gevaccineerd ontvang je als vaccinatiebevestiging een geprinte brief uit het registratiesysteem van de GGD met daarop alle relevante informatie: datum toegediende vaccinatie, productnaam, batchnummer vaccin en een url die linkt naar de bijsluiter. Als je deze informatie voor jezelf graag toe wilt voegen aan het gele boekje, kun je deze brief in het gele vaccinatieboekje bewaren/vastmaken.
  • Alleen ándere uitvoerende organisaties (huisartsen, ziekenhuizen, bedrijfsartsen, etc.) gebruiken stickers met deze informatie. Zij krijgen hiervoor papieren registratiekaarten specifiek voor de coronavaccinaties geleverd. De stickers worden door de uitvoerende organisatie op de registratiekaarten geplakt. De naam en geboortedatum kan je zelf thuis invullen op de daarvoor aangegeven plek. Omdat deze ‘prikkers’ stickers gebruiken, kun je ook je eigen gele vaccinatieboekje meenemen. Dan worden de stickers daarin geplakt.
  • Het werken met stickers is voor GGD’en veel complexer. Het vraagt goede en veel organisatie. We werken als GGD Drenthe bijvoorbeeld met vier locaties, meerdere vaccins en vele batchnummers. Dat betekent dat continu stickerrollen vervangen en gecheckt moeten worden. Die tijd hebben we niet over bij onze voorbereiding op en uitvoering van tienduizenden prikken per week.
  • Ook het invullen en bijwerken van het gele boekje kost tijd, al snel zo’n 1-2 minuten. Dat is kostbare tijd die we hard nodig hebben om zoveel mogelijk prikken te kunnen zetten. Dat zijn er straks voor Drenthe circa 60.000 per week en landelijk maar liefst 2 miljoen. Daar willen we ons als GGD’en volledig op kunnen richten. Het moeten invullen van het gele boekje zou bij deze aantallen tot heel veel onnodig en ongewenst tijdverlies leiden.
  • Op dit moment bestaat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld. Het gele boekje voldoet niet aan deze eisen en heeft geen status als officieel COVID-19 vaccinatiebewijs. Ook niet voor reizigers die willen/moeten reizen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van rijksoverheid.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord