Politiek

Fractievoorzitter GroenLinks in Hoogeveen stopt per onmiddellijk bij GLen gaat verder als “Lijst Van Hien”

Raadslid Catharina Van Hien gaat verder als ‘Lijst van Hien’. Van Hien verlaat de partij en neemt de zetel mee. Haar steunfractie blijft haar ondersteunen. “Dit is niet wat ik voor ogen had, toen ik voor GroenLinks als raadslid in de gemeenteraad stapte. Ik heb lange tijd gezocht naar een structurele oplossing zodat er een gelijkwaardige samenwerking tussen fractie en bestuur zou ontstaan. Een samenwerking waarbij we gezamenlijk een werkbare en veilige omgeving zouden creëren. Helaas is dit niet gelukt”.

Van Hien, drie jaar geleden met voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad, begon zo’n 13 jaar geleden als vrijwilliger bij GroenLinks. Ze staat nog steeds achter de ideologie en de kernwaarden van de partij: het streven naar een eerlijke, duurzame en gelijkwaardige samenleving, gekenmerkt door integriteit, verandering, solidariteit, diversiteit en inclusiviteit. Met elkaar en voor iedereen. ‘Bruggen leggen en muren slechten’, is het motto van Van Hien. In de samenwerking met het bestuur en de lokale afdeling echter, kwam ze deze waarden steeds minder tegen.

“Met één zetel heb je sowieso een kwetsbare positie. Dan moeten ‘alle hens aan dek’. Als dat niet gebeurt, ondermijnt dat de positie van een fractie. De keuze van de kiezer respecteren en het gekozen raadslid ondersteunen -daarmee doe je recht aan de verkiezingsuitslag. En als dat niet gebeurt, dan schiet een partij in haar eigen voet. Ik heb er lang mee geworsteld, vooral uit loyaliteit voor de partij, maar deze  onwerkbare situatie heeft me er uiteindelijk toe gebracht deze beslissing te nemen.”

Nu weer vooruit kijken
“Deze interne strijd kostte me veel energie, die ik liever anders aanwend. Ik bereik graag meer voor de partij en ‘mijn’ kiezers. Nu kan ik me weer volledig focussen op mijn doel, het blijft groen en het blijft links -dus duurzaam en sociaal”, zegt Catharina.
Ze voelt een grote verantwoordelijkheid naar de kiezers die haar met voorkeurstemmen in de gemeenteraad hebben gekozen. Ze wil hen vertegenwoordigen en vooral vooruitkijken. Ook vindt ze het belangrijk dat er enige diversiteit in de raad blijft. Door haar vertrek is de lokale afdeling weer volledig zonder kleur.

“Er staan belangrijke onderwerpen op de raadsagenda: zorgen dat Hoogeveen weer een goede financiële basis voor de toekomst krijgt, de hervormingen in het sociaal domein en de cultuursector, de omvorming naar een duurzame gemeente. Wij hebben ‘maar’ één zetel, maar met de juiste energie en creativiteit kun je ook met één zetel het nodige bereiken. Daar blijf ik mij met hart en ziel voor inzetten”, aldus Van Hien.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: