COVID-19 in Drenthe (weekoverzicht 8-15 maart) positieve testuitslag is sterk gestegen,

De situatie in Drenthe is kwetsbaar. Het aantal mensen met een positieve testuitslag is sterk gestegen (20%). In de afgelopen week is er meer getest (11.681), een toename van 39%. De stijging van het aantal positieve testen, komt vooral door de stijging bij kinderen en bij 40-54 jarigen. Deze stijging kan verklaard worden door het verscherpte testadvies en het hooikoortsseizoen. Sinds vier weken geleden de basisscholen en kinderdagverblijven weer opengingen, worden ook kinderen in de klas van een positief geteste leerling of leraar aangeraden zich te laten testen.

Aantal vaccinaties 

Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’en, vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

Tot nu toe zijn in totaal 45.283 vaccinaties gezet bij 35.392 Drentse inwoners. De afgelopen week zijn er 7.733 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.

Aantal positieve testuitslagen
Het aantal positieve testuitslagen is de afgelopen week met 20% gestegen naar 1.033. Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners ook (vorige week 174, nu 209).

De stijging van het aantal positieve testen in Drenthe komt vooral door de stijging van het aantal positieve testen bij kinderen en bij 40-54 jarigen. Ten opzichte van vorige week zien we bij kinderen tussen de 5-14 jaar een absolute stijging van 78 naar 143 en bij volwassenen tussen de 40-54 jaar zien we een stijging van 170 naar 267.

Het verloop van het aantal positieve testen in Drenthe, de omliggende regio’s en landelijk van de afgelopen week is samengevoegd in een grafiek.

Ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn 15 mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week 16). Op 12 maart lagen 20 patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 28). Het aantal patiënten op de IC is 10 (vorige week 9).

Testen 

In de afgelopen week heeft GGD Drenthe 11.681 testen afgenomen; een stijging van 39% vergeleken met de week ervoor. We testen meer kinderen, meer mensen zonder klachten en de start van het hooikoortsseizoen kan een rol spelen bij deze stijging. Het verscherpte testadvies beïnvloedt het ‘vindpercentage’: het aandeel positieve uitslagen van alle GGD-testen. Dat is de afgelopen week gedaald door de toename van het aantal testen. Van de testen die GGD Drenthe doet, waren de afgelopen week 7,7% positief (vorige week 8,1%).

Versoepelingen betekenen nog beter op maatregelen letten 

In de drie noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 1,02 (landelijk 1,01). Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 102 andere mensen besmetten.

De verwachting is dat het aantal besmettingen toeneemt, door de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en de versoepelingen in de maatregelen. Circa twee derde van de mensen met een positieve uitslag heeft de besmettelijkere Britse variant. De Britse variant is naar schatting 29% besmettelijker dan de oude variant, aldus het RIVM. Dat maakt het extra belangrijk om je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden. Spreek zo min mogelijk af met anderen, was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.

Zie ook:

• de landelijke rapportage over de afgelopen week op rivm.nl 

• het coronadashboard van GGD Drenthe

• het dashboard van de Rijksoverheid

Bron GGD

Deel dit bericht!

Geef een antwoord