Algemeen

Herdenking en stille tocht oorlogsslachtoffers Hollandscheveld en Nieuwlande

Hollandscheveld – Op 4 mei worden in Hollandscheveld de oorlogsslachtoffers herdacht. De speciale herdenkingsdienst in de NH kerk begint om half 7. Voorganger is ds. L. Kramer.

Mensen die ervoor kiezen deze dienst niet mee te maken wordt verzocht om uiterlijk kwart over 7 aanwezig te zijn bij het monument op de Brink. Hier zullen basisschoolleerlingen kransen leggen namens het gemeentebestuur, de Historische Kring en de drie basisscholen. Dat is ook het moment dat meegebrachte bloemen kunnen worden neergelegd.

Violiste Selma Suruliz zal tijdens de kranslegging het themalied spelen van de film Schlinder’s List. Daarna start de stille tocht naar de begraafplaats. Dit gebeurt onder trombegeleiding van leden van muziekvereniging Juliana de Bazuin. Daar aangekomen zal de stoet langs de door lantaarns aangegeven graven van oorlogsslachtoffers lopen. Men houdt uiteindelijk stil bij de graven van de omgekomen geallieerde vliegeniers. Gert Vos van de gemeente Hoogeveen zal een korte toespraak houden. Vervolgens zullen kinderen van de basisscholen gedichten voordragen en muziekvereniging Irene zal tussendoor passende muziek spelen. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus zal de Drentse schrijfster Leny Hamminga een korte overweging uitspreken.

NIEUWLANDE
In Nieuwlande vertrekt om 19.45 uur een stille tocht vanaf de school De Hoeksteen naar het Verzetsmonument en het Yad Vashem monument, waar bloemen en kransen worden gelegd. Burgemeester Loohuis houdt hier een toespraak en kinderen van de basisschool lezen gedichten voor. Na afloop zal de tocht eindigen bij MFC De Opsteker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen