foto: Pixabay
Algemeen

NS rijdt winterdienstregeling

Hoogeveen – Dit weekend wordt winterweer verwacht met flinke sneeuw, ijzel en harde wind. Om reizigers die noodzakelijk met de trein reizen een zo betrouwbaar mogelijke reis te bieden, rijdt NS zaterdag 6 februari en zondag 7 februari een winterdienstregeling. Regionale vervoerders rijden vooralsnog volgens hun reguliere dienstregeling. ProRail zet extra storingsploegen in om eventuele storingen zo snel mogelijk op te lossen.

Waarom rijdt NS minder treinen?

Op vrijwel alle NS-trajecten staan tijdens de winterdienstregeling nog steeds zo’n 80 procent van de treinen ingepland. Bij een normale dienstregeling op deze trajecten rijden treinen zo vaak dat ProRail en NS tussendoor te weinig tijd kunnen hebben om eventuele storingen op te lossen. Als gevolg hiervan is de kans groot dat er een file van treinen op het spoor ontstaat met als gevolg een sneeuwbaleffect aan vertraging. Door deze maatregel in te voeren kunnen reizigers van NS hun reis van tevoren zo goed mogelijk plannen en is de kans op storingen ook minder groot.

ProRail neemt extra maatregelen

Vanwege het aankomende winterweer heeft ProRail alvast maatregelen getroffen. Zo worden er honderden spoorwerkers in storingsploegen ingezet op strategische plekken om eventuele storingen zo snel mogelijk op te lossen. Ook zet ProRail een aantal belangrijke wissels in een vaste stand zodat de kans op wisselstoringen wordt verkleind, zijn de verkeersleidingsposten op volle sterkte bezet, staan er hulplocomotieven klaar om eventuele gestrande treinen weg te slepen en zijn er extra incidentenbestrijders van ingezet.

Noodzakelijke reizen

Vanwege corona is het advies van de overheid om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Ondanks een aangepaste dienstregeling en de voorzorgsmaatregelen kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Reizigers voor wie treinreizen dit weekend noodzakelijk is, raden we aan om vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen en rekening te houden met langere reistijden.

Geef een reactie