RIVM: Bijna 14.000 zorgmedewerkers besmet

Den Haag: Vandaag zijn er 84 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er werden 514 personen positief getest en er zijn 84 personen als overleden gemeld. Tot nu toe zijn er 39.316 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM. 

Tot en met 30 april 10.00 uur zijn 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Van hen zijn 458 gemeld als opgenomen in het ziekenhuis (3%). Negen van hen zijn overleden, zes van hen hadden al gezondheidsproblemen.

Voor meer informatie zie COVID-19 en zorgmedewerkers

Vaccin: Het ANP brengt het nieuws dat er voor het eerst in Europa (Duitsland), personen worden getest met een vaccin tegen het Covid-19 virus. Een 12-tal patiënten kregen het vaccin dat is ontwikkeld door de farmaceutische bedrijven Pfizer en BioNTech, geïnjecteerd. Het is een eerste stap van een onderzoek dat bij honderden mensen zal worden uitgevoerd. Zie bericht van ANP

Levensverwachting omlaag: Onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), zijn tot de conclusie gekomen dat het aantal mensen die overlijden aan het Coronavirus iets hoger is dan bijvoorbeeld bij een zware griepepidemie zoals deze plaatsvond tussen november 2017 en april 2018. De impact door het Coronavirus is echter aanzienlijk groter. Tevens zullen de cijfers van de gemiddelde levensverwachtingen moeten worden bijgesteld. Zie bericht van NIDI

Testen: De laboratoria in Nederland zijn klaar om een groot aantal testen op het Covid-19 virus, uit te voeren maar beschikken niet over voldoende vloeistoffen. Het probleem is dat er verschillende types machines elk een eigen soort vloeistof nodig hebben. Gebruik van de verkeerde vloeistof leidt tot verkeerde uitslagen. Aldus Feike Sijbesma (coronagezant van het kabinet) tegen Kamerleden dondermorgen tijdens de briefing.

Op dit moment kunnen er dagelijks 7.000 plaatsvinden. Volgende week zou dat 8.000 moeten zijn, het uiteindelijke doel van het kabinet is om dagelijks 29.000 personen te kunnen testen.

Mondkapjes: In de technische briefing aan de Tweede Kamerleden kwamen donderdagmorgen uiteraard ook de mondkapjes ter sprake. De LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen), meldde dat er voor de zorg en instellingen voldoende voorraad is en dat LCH deze kan leveren tegen prijzen die voor de pandemie gangbaar waren. Woordvoerder van het LCH, Rob van der Kolk, zei ook dat de markt voor beschermingsmiddelen een ‘vechtmakt’ is geworden waar woekerprijzen worden gevraagd en ladingen worden gestolen, of via de achterdeur tegen contante betaling worden gekocht. Mondkapjes voor mantelzorgers komen naar verwachting binnenkort beschikbaar.

Update RIVM: 30 april

Positief geteste personen 39.316 (+514)
Ziekenhuisopnames 10.769 (+84)
Overleden personen 4.795 (+84)
Deel dit bericht!

Geef een antwoord