Aantal auto-inbraken afgelopen jaar toegenomen in Drenthe

Hoogeveen- Over heel 2019 werden er in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Een daling van 9,3 procent. Alleen in de noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe steeg het aantal inbraken uit auto’s. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de Politiecijfers over 2019. 

 

Grote provinciale verschillen, toename in Drenthe

Waar er in 2018 nog 53.477 geregistreerde auto-inbraken waren, nam dit vorig jaar (wederom) af naar 48.499. Vooral op provinciaal niveau zijn de verschillen groot. Zo is het aantal inbraken in Zeeland afgenomen met 35 procent, terwijl er in Groningen sprake is van een stijging van 21 procent.

Naast Groningen is er ook in de andere twee noordelijke provincies Friesland (4 procent stijging naar 446 inbraken) en Drenthe (2 procent stijging naar 381 inbraken) sprake van een toename. In alle andere provincies daalde het aantal incidenten. In Hoogeveen waren er in 2019 46 auto inbraken dat zijn er 31 minder dan in 2018

 

Regionale trends en ontwikkelingen

Van de 355 gemeenten die Nederland kent zorgden ‘slechts’ 15 gemeenten voor liefst 53 procent van alle auto-inbraken. De top vijf gemeenten met de sterkste stijgingen van het aantal auto-inbraken bestaat uit Rotterdam, Lelystad, Gooise Meren, Groningen en Schiedam. Een volledig overzicht van auto-inbraken per gemeente en bijbehorende stijgingen/dalingen  is opgenomen in de auto-inbraak monitor van Independer.

 

Dekking en voorwaarden lopen fors uiteen
‘’Voor ingebouwde fabrieks-accessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA verzekering biedt deze dekking niet. Ook voor accessoires die naderhand zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco en kun je je aanvullend verzekeren voor een volledige dekking ’’, zegt Suzan Samson van Independer. ‘’Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je ook nog een aanvullende buitenshuis-dekking voor afsluiten. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.’’

Deel dit bericht!

Geef een reactie