Algemeen

Crista Berenpas bied petitie aan wethouder Jan Zwiers omtrent behoud van de zomereik.

Hoogeveen-Vanmiddag was het dan zover er werd kracht bijgezet via een protestactie voor het behoud van de prachtige zomereik aan de Albartsweg in Hollandscheveld wat de gemoederen flink al heeft beziggehouden de afgelopen tijd.

Voordat de petitie werd aangeboden kwam eerst de klimaatburgemeester van Hoogeveen mevr. Grietje Loof aan het woord, hoe waardevol de zomereik is en wat de zomereik in onze omgeving en voor de mensen en de natuur te bieden heeft hoe belangenrijk het is om zo’n prachtige eik te behouden. Vervolgens kwam  Alie de Vries-Kroezen aan het woord, haar opa heeft in 1921 deze bijzondere eik gepland, Aya Wolting mede initiatiefneemster en klimaat activiste begeleide deze prostest actie.

Tevens werd het protestlied van Bertus te Caat te gehore gebracht waar iedereen de tekst mee kreeg om het refrein mee te kunnen zingen voor het Raadhuis in Hoogeveen.

Crista Berenpas van GroenLinks initiatiefneemster van deze petitie bood deze petitie aan op een symbolische wijze, in haar toespraak wist ze te vertellen dat de teller inmiddels op 7157 handtekeningen staat en overhandigde deze aan de wethouder Jan Zwiers.
We willen duidelijk maken dat dit soort bomen waardevol is, dat je er niet nonchalant mee moet omgaan en gewoon even kan kappen.

Het College van B&W Hoogeveen hadden een kapvergunning aangevraagd. Zodat deze zomereik (die op een beschermde bomenlijst staat) plaats moet maken voor een transformatorhuis. Dit ten behoeve van de mogelijke komst van een grote yoghurtfabriek, wat ook veel grote vraagtekens zorgen in de samenleving.
Er zijn inmiddels de nodige bezwaren aangetekend tegen de kap van deze zomereik en de zomereik weet de harten te beroeren van heel Nederland zelfs die van mr. Pieter van Vollenhove.

Wethouder Jan Zwiers vertelde na ontvangst van de petitie in zijn toespraak dat hij terugkijkt op een goed gesprek, en samen hebben ze gekeken naar alle maatregelen die op Riegmeer zijn gepland zodat men de ecologische verbindingen kunnen behouden en optimaal ruimte te geven aan diverse diersoorten die daar in het gebied huizen.
En zal het geweldig vinden dat de zomereik ook behouden zal kunnen worden in Riegmeer door waarschijnlijk de zomereik te verplaatsen.

Foto’s: Paula Bansema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen