Uitdaging van een hobbyfotograaf

Hoogeveen – Mensen vragen regelmatig of je op een fotoclub leert om met je camera om te gaan. Eigenlijk zouden we dan ja en nee moeten zeggen.Nee het is niet het hoofddoel om alle knopjes van je camera te leren kennen en te leren omgaan met belichting, diafragma, of nog ingewikkelder truckjes zoals hdr; tweede scherm; dubbele belichting? En dan hebben we het nog niet gehad over het scala aan lenzen, filters en andere accessoires. Natuurlijk helpen we elkaar als er vragen leven op dat terrein.

Waar we ons wel mee bezig houden is de uitdaging om van een ogenschijnlijk simpel onderwerp foto’s te kunnen maken die ons wat te vertellen hebben, die ons de adem benemen, zo bijzonder zijn ze, die ons meer laten zien dan een simpel kiekje.  We geven elkaar tips en hints tijdens het bespreken van foto’s die zijn meegebracht door de clubleden. Al een flink aantal jaren is het binnen de club mogelijk om onder leiding van een mentor jouw fotografiehobby te verbreden en verdiepen.  Kortom, met gebruikmaking van de techniek is een camera een instrument om een bijzondere sfeer op de gevoelige plaat vast te leggen.

Of wij ook aan “fotoshoppen doen? Afhankelijk van wat voor soort fotograaf je bent bewerk je je foto’s heel subtiel: beetje meer contrast, witbalans iets aanpassen, of dat storende witte hoekje wegsnijden of gebruik je alle mogelijkheden die de bewerkingsprogramma’s bieden. Uiteindelijk met maar één doel voor ogen: een foto creëren waar je trots op bent en dat is een hele uitdaging!

Zo zal het heel wat fotografen uit de regio vergaan die aangesloten zijn bij de fotobond. Tijdens de Fotomanifestatie Drenthe Vechtdal ontmoeten zij elkaar. Jaarlijks worden circa 150 foto’s ingezonden om door een vakkundige jury beoordeeld te worden. Welke foto zal dit jaar met de eer gaan strijken? Dat zal onthuld worden tijdens de opening van deze manifestatie in de bibliotheek van Hoogeveen aan de Willemskade. Daarna mag het publiek nieuwsgierig en vol bewondering het ingeleverde werk bekijken.

Fotogroep Hoogeveen wil deze traditie een nieuwe impuls geven:

  • Nu worden nog heel wat foto’s op papier ingeleverd. Heel mooi als daar speciaal gekozen papier voor wordt gebruikt! Maar hoe zien die foto’s er afgedrukt op andere materialen zoals dibond, canvas, perspex en aluminium uit? Geeft dat een foto een andere dimensie? U kunt het zelf gaan ontdekken in de speciaal ingerichte expositie.
  • Voor deze tentoonstelling wordt een catalogus gemaakt. Voorheen was dat altijd een papieren versie. Deze FMDV zal voor het eerst ook een digitale catalogus beschikbaar zijn, waarin alle gegevens van de foto en de fotograaf verwerkt zijn. Leerlingen van het Roelof van Echten College hebben daarvoor een app ontworpen.
  • Heel wat fotografen hebben een bepaalde leeftijd bereikt, waarop ze de tijd hebben en nemen om met hun dure apparatuur op stap te gaan om van hun hobby iets moois te maken. Maar wat nou als je jong en creatief bent, maar geen dure camera’s tot je beschikking hebt? Aan leerlingen van de kunstklassen van het Roelof van Echten College is gevraagd of zij met hun smartphone op stap willen gaan om mooie foto’s van Hoogeveen te maken. Na een aantal interessante lessen en excursies buiten school is een selectie gemaakt van beste foto’s per klas. De jury heeft uit deze tiplijst een winnaar gekozen. Deze leerling heeft een wildcard gekregen om met deze foto een plekje te bemachtigen op deze tentoonstelling. Deze afdruk is ook op deze tentoonstelling te bewonderen.

Met deze initiatieven hoopt  fotogroep Hoogeveen een groter/ breder publiek enthousiast te maken voor de fotografie en het lidmaatschap van een fotogroep.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord