Algemeen

Zeer geslaagde eerste Slootjesdag voor het Belevingsbos Noordscheschut

Noordscheschut – Wat was het een geweldig middag. Onder een stralende zon kwamen meer dan 50 kinderen met hun ouders/grootouders over 2 blokken verdeeld naar de Slootjesdag.  Met schepnetten, emmers, loepjes, zoekkaarten van de waterdiertjes gingen de kinderen op onderzoek uit in de sloten van het Belevingsbos Noordscheschut. 

 

Deze middag werd in 2 blokken gedeeld zodat er voldoende materiaal en aandacht was voor alle kinderen.  Het eerste blok was van 13:30-14:30 uur en tweede blok van 15:00 – 16:00 uur.  Paula Benjamins heette iedereen van harte welkom en legde aan de kinderen uit hoe je het beste kon onderzoeken in de sloot wat er aan waterdiertjes leven.  Het beste is om eerst te zorgen dat een emmer of bak met water naast je hebt staan en dat je dan met je schepnetje een 8 maakt in het water, niet te diep en te dicht bij het wateroppervlak dan maak je de meeste kans op waterdiertjes in je schepnet.

De kinderen kregen een zoekkaart waarop ze konden aankruisen wat ze allemaal in hun emmer zagen en ook was Lotte van Landschapsbeheer Drenthe er deze middag om nog meer te kunnen uitleggen van alle waterdiertjes, plantjes en hun omgeving.  Al snel werden 2-tal Geelgerande Watertorren gevangen en die waren behoorlijk groot, een cm of 4 wel.  De kinderen waren daar behoorlijk van onder de indruk.  Naast deze grote watertorren werden ook heel veel bloedzuigers, waterspinnetjes, schaatsenrijders, poelslakken, posthoornslakken en een dikke groene kikker gevangen en nog wel veel meer waterdiertjes.

Vele ouders en grootouders waren ook meegekomen en we weten niet wie er meer plezier in had de kinderen of de ouders/grootouders. Maar ook zij waren weer even kind.  Nadat beide ‘blokken’ een klein uurtje op onderzoek waren geweest was er voor iedereen wat te drinken en wat lekkers.  Namens de werkgroep kregen de kinderen een klein boekje over waterdieren, en namens IVN een stickervel om een eigen sloot te ontwerpen, een button en de invul zoekkaart was ook van IVN. Namens Landschapsbeheer Drenthe kreeg elk gezin nog het boekje ‘Naar Buiten’ met leuke tips voor kinderen om buiten te spelen.  De werkgroep Belevingsbos wil Lotte van Landschapsbeheer Drenthe bedanken voor de expertise en voor het materiaal maar zij hadden niet voldoende voor zo’n grote groep en geweldig dat de werkgroep van IVN Hoogeveen ook allerlei materiaal kon lenen en spullen kreeg om uit te delen.  Deze middag is mede mogelijk gemaakt door Smederijen Noordscheschut.

Het was zo’n groot succes dat een tweede slootjesdag in 2020 niet kan uitblijven.  Momenteel wordt door vrijwilligers hard gewerkt aan een informatiebord en bij dit bord komt ook een houten ‘brievenbus’ te hangen met geplastificeerde zoekkaarten, waaronder de zoekkaart voor waterdiertjes.  Dan kunnen kinderen met de ouders zelf ook een keer met een emmer en schepnet op onderzoek uit.  De volgende activiteit wordt de Natuurwerkdag eind oktober en dan worden er weer van allerlei werkzaamheden in het bos uitgevoerd zoals zagen, snoeien enz.

Op de Facebookpagina van de Schutse Bengel staan er heel veel foto’s van deze leuke middag.  ( foto’s gemaakt door Roel Benjamins)

 

 

 

Geef een reactie