Eerste exemplaar van boekje Dodelijk Spoor

Nieuws voor alle liefhebbers van Oud Hoogeveen, de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen en/of de Luchtoorlog in de Tweede Wereldoorlog:
Vrijdag 2 augustus jl. verscheen het boekje Dodelijk Spoor.
Het beschrijft de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog van een paarkilometer spoor bij Hoogeveen, dat geteisterd werd door beschietingen, bommen,
waar vliegtuigen neerstortten en waar op 5 augustus 1944 minstens 44 mensen stierven toen een stoomtrein met burgers werd aangezien voor een militaire trein.
Albert Metselaar (st.IGH) publiceerde hier al over in 1992 en het onderzoek ging door omdat er steeds meer informatie boven kwam drijven. In 2004 vond hij gehoor bij Willem Schelhaas (voorzitter HKH) en probeerden ze samen tot een monument te komen. Dat werd dat jaar nog geplaatst op volledige kosten van schenker en ontwerper Peter Schoen (De Willigen). Peter kreeg daarom het eerste exemplaar overhandigd.
Het boek is verkrijgbaar bij Bruna in De Weide (Hoogeveen), Pet, en via de schrijver, coördinator van de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld & Hoogeveen e.o. (IGH).
Maandag is er een herdenking bij het monument. Omdat veel mensen nog met vakantie zijn, is er begin september een moment waarop er bij het monument volop voorlichting wordt gegeven over wat er op 5 augustus 1944 is gebeurd, zowel ter plaatse als elders in Hoogeveen.
foto: Peter Schoen en het 1e exemplaar
Deel dit bericht!

Geef een antwoord