Waterschap controleert kwaliteit van zwemwater Schoonhoven en Nijstad

Hoogeveen – Het gaat weer warm worden aankomende periode. Perfect weer om een frisse duik te nemen in een van de vele recreatiezwermplassen in de provincie.

Van 1 mei tot 1 oktober controleert het waterschap regelmatig de kwaliteit van het zwemwater van officieel aangewezen zwemwaterlocaties, zoals Schoonhoven bij Hollandscheveld en Nijstad bij Erflanden. Wanneer deze niet voldoet is er kans op gezondheidsklachten. Het waterschap adviseert om alleen in officieel gecontroleerd zwemwater te zwemmen. De locaties zijn te vinden via de zwemwaterapp en www.zwemwater.nl.

BLAUWALG

In stilstaand water stijgt de watertemperatuur sneller en kan er blauwalg ontstaan. Dit is te herkennen aan een blauw groene drijflaag op het water. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Symptomen zijn onder meer maag- en darmklachten, huidirritatie, hoofdpijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp. Ook huisdieren die water met blauwalgen binnenkrijgen, kunnen ziek worden. Raakt u in contact met het water, was dan uw handen en/of neem een douche. Het waterschap plaatst geen waarschuwingsborden bij aanwezigheid van blauwalg in oppervlaktewater. Dit om schijnveiligheid te voorkomen op plekken waar (nog) geen borden zouden staan.

BOTULISME

Bij zomerse meldingen van dode vissen en met name watervogels, is botulisme vaak de doodsoorzaak. Als het gif van de bacterie die botulisme veroorzaakt in het water zit, krijgen dieren dit binnen bij het zoeken naar eten. Deze dieren raken vervolgens verlamd, kunnen doodgaan en de kadavers vormen een nieuwe besmettingsbron. Vermijd daarom water waarin dode dieren drijven. Een klein wondje kan al leiden tot ernstige besmetting. Raak dode dieren nooit met blote handen aan. Ziet u dode of zieke dieren in het water, meld dit dan bij het waterschap, zodat zij de dode dieren weg kunnen halen. Dit kan via telefoonnummer 088-2203333. Gebruik oppervlaktewater waarin dode vogels zijn aangetroffen niet voor beregening of drinkwater voor vee.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord