Extra snelheidscontroles tijdens ‘speedweek’

regio – Deze week houden de Teams Verkeer van de politie in het kader van de Europese week van de veiligheid extra snelheidscontroles. Deze controles vinden gedurende 24 uur plaats onder het motto ‘non-stop een veilige snelheid’. Even het gaspedaal intrappen. Het lijkt zo onschuldig. Toch gebeuren er steeds meer ongelukken doordat mensen te hard rijden. Om die reden organiseert de politie van 1 tot en met 5 april de zogeheten ‘speedweek’. Tijdens deze week controleert de politie in het hele land een week lang extra op snelheid

Snelheid is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Bij 1 op de 3 verkeersongelukken met dodelijke afloop speelt een te hoge snelheid zelfs een doorslaggevende rol. Ook het risico op (ernstig) letsel neemt fors toe bij een hogere snelheid. De politie wil bestuurders hiervan bewust maken en om die reden maken snelheidscontroles standaard onderdeel uit van de taken van de Teams Verkeer.
Europees netwerk Tispol
Gedurende genoemde periode vinden in het hele land, maar ook in Europa controles plaats met radar, laser en rollentestbanken voor snor- en bromfietsen, maar ook met opvallende en onopvallende auto’s en motoren. Deze actie is een initiatief van Tispol, een breed internationaal Europees netwerk van verkeersspecialisten van de politie. Anticiperen maakt van een verkeersdeelnemer een veilige deelnemer. Anticiperen op deze actie kan nog meer voordeel opleveren.

Te hard rijden is met name binnen de bebouwde kom heel gevaarlijk, omdat daar vaak kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen en fietsers op de weg zijn. Toch rijden sommige mensen daar 10 tot 15 km/uur te hard. Dat lijkt misschien niet veel, maar 10 kilometer te hard rijden, zorgt ervoor dat uw remweg 7 meter langer wordt. Bij een snelheid van 30 km/uur staat u na 13 meter stil. Bij 50 km/uur is dat meer dan het dubbele: maar liefst 27 meter! Reden genoeg om regelmatig uw snelheid te checken. Zo rijdt u nooit ongemerkt te hard.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord