Wetenschapsprijs Treant voor eerste keer uitgereikt

Allard Olthof, radioloog, heeft dinsdag de allereerste Treant Wetenschapsprijs in de wacht gesleept. Allard was samen met twee anderen genomineerd voor de Wetenschapsprijs. Hij heeft de prijs gewonnen voor het onderzoek ‘Improvement of radiology reporting in a clinical cancer network: impact of an optimised multidisciplinary workflow’.

Zijn onderzoek beschrijft op mooie wijze dat de combinatie van onder meer een geoptimaliseerde workflow en gestructureerd rapporteren, leidt tot aanzienlijke kwaliteitsverhoging van de radiologieverslagen. Goede interdisciplinaire samenwerking en afspraken tussen onder meer oncologen en radiologen verhogen de kwaliteit verder. Dit leidt tot betere zorg voor patiënten en daarmee uiteindelijk tot kostenbesparing.

Vorig jaar konden medewerkers die in 2018 het beste, bijzonderste en/of interessantste wetenschappelijk onderzoek uitvoerden en hier een stageverslag, scriptie of publicatie over schreven, worden voorgedragen door collega’s. Ook konden ze zichzelf aanmelden.

Iedereen die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, mocht meedingen naar de prijs. Denk daarbij aan artsen, arts-assistenten, coassistenten, physican assistants (i.o.) en verpleegkundig specialisten (i.o.), maar ook aan bijvoorbeeld hartfunctielaboranten die in het kader van hun opleiding wetenschappelijk onderzoek hebben gedaan. Door deze prijs in het leven te roepen, hoopt Treant medewerkers te prikkelen om innovatief bezig te zijn. Ook wil Treant collega’s graag de ruimte geven om zich te ontwikkelen.

In totaal kwamen er 15 inzendingen binnen, variërend van onderzoeken naar valangst bij ouderen en therapie(on)trouw bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom tot het evalueren van een nieuwe methode om een aneurysma te ontdekken en studies naar bijwerkingen van medicijnen tegen suikerziekte.

Een deskundige jury bestaande uit een cardioloog, internist, chirurg, uroloog, radioloog, apotheker en specialist ouderengeeskunde nomineerde uiteindelijk drie collega’s. Dat waren: Ilse Spiekman, coassistent, Adriaan Kooy, internist, en de uiteindelijke prijswinnaar.
Zij mochten dinsdagavond op de locatie Scheper in Emmen een presentatie houden over hun onderzoek waarna de prijs werd uitgereikt. De prijs is een bedrag van 1000 euro, deels bestemd voor vervolgonderzoek, congresbezoek en/of publicatie.

Een gedachte over “Wetenschapsprijs Treant voor eerste keer uitgereikt

  • 24 maart 2019 om 08:13
    Permalink

    Een ziekenhuis die intern wedstrijdjes gaat houden om elkaar de loef af te steken heeft echt een goed ziek bestuur

Geef een reactie