Zorgeloos op vakantie? Voorkom woninginbraak

Hoogeveen – De zomer is begonnen. Een tijd van heerlijk een dagje luieren aan het strand, lekker eten en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze een raam open zien staan of weten dat bewoners even van huis zijn.

Elk jaar is er een toename van inbraken in de vakantieperiode. Om inbraken te voorkomen en om de pakkans van inbrekers te vergroten, heeft de gemeente op drie plekken (de zogenoemde hotspots) in Hoogeveen mobiele camera’s geplaatst. Maar wat kunt u zelf doen om inbraken te voorkomen?

EEN PAAR TIPS: – Vermeld niet op social media of uw antwoordapparaat dat u op vakantie bent. – Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat. – Uw buren kunnen tijdens uw vakantie ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt door de post weg te halen, de auto af en toe op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen en een tijdschakelaar op lampen en de radio. Laat ook wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen.
– Print de Burenkaart op politiekeurmerk.nl en noteer daarop uw vakantiegegevens voor uw vertrouwde buren. – Zorg voor goed hang- en sluitwerk op ramen, deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), weet u zeker dat het een prima slot is. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.
112 BIJ VERDACHTE SITUATIES Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie direct de politie via 112 moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
Ramen en deuren staan vaker open met mooi weer. Een insluiper kan dan eenvoudig uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven.
WAT KUNT U NOG MEER DOEN? Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten. Bekijk ze op politiekeurmerk.nl