Gezin toch onwel door koolmonoxide

Hoogeveen: Het gezin dat afgelopen onwel was geworden en naar het ziekenhuis is gebracht voor nader onderzoek, blijkt toch vergiftigd te zijn geweest door koolmonoxide en niet door verfdampen, zoals mogelijke oorzaak werd genoemd. De brandweer had in de woning geen koolmonoxide gemeten.

Op Facebook meldt het gezin dat het geen verfdampen zijn geweest, al was er wel aan de buitenzijde geverfd, maar dat na controle door een expert is gebleken dat de pas 2-jarige verwarmingsketel “enorm veel koolmonoxide uitstootte” en dat bij het douchen gezinsleden de giftige dampen hadden binnen gekregen en verward raakten.

De vrouw des huizes verstuurde een tekstbericht naar haar zuster die zag dat het een onsamenhangend verhaal was waardoor ze telefonisch contact opnam. Toen zij een ook verward verhaal aanhoorde van haar zus en zwager, gaf ze opdracht aan haar familie om onmiddellijk het huis te verlaten en waarschuwde zij de hulpdiensten.

Die waren snel ter plaatse en kon het gezin worden voorzien van zuurstof en werden zij naar het ziekenhuis gebracht. Na een zuurstofbehandeling en onderzoek kon het gezin later weer huiswaarts keren. Ondertussen waren ze tot de conclusie gekomen dat de oorzaak bij het douchen moest worden gezocht. Dat bleek zondag’s na onderzoek inderdaad de oorzaak.

Op de Facebookpagina wordt dan ook benadrukt:

Ik wil alleen zeggen, koop allemaal een koolstofmonoxide melder want je weet dat je gek doet en toch wil je naar bed. Je onderneemt op dat moment zelf weinig actie! We hebben geluk gehad!”

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar

Wees alert op een vergiftiging

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag.
Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. (Bron: Brandweer)

Zie ook: Twee personen onwel bij klussen