Zakelijk

Werkt collageen (poeder) als anti-aging voor de huid?

Sommige experts zeggen dat collageen dé sleutel kan zijn tot een jeugdiger uiterlijk. Maar is collageen goed voor de huid, of is het gewoon de zoveelste trend in beautytrend met weinig bewijs om het te ondersteunen?

Waarom is collageen zo’n hype geworden?

Als één van de essentiële eiwitten die van nature in het lichaam aanwezig zijn, helpt collageen de huid er stralend, jeugdig en vol uit te zien. Maar helaas neemt het af naarmate we ouder worden, waardoor rimpels en een verslapte huid ontstaan.

Als supplement of crème is collageen big business aan het worden. Experts voorspellen een groei van meer dan 17 miljard euro in de wereldwijde collageenmarkt in de komende vijf jaar. De belofte dat collageensupplementen een effectief middel kunnen zijn in de strijd tegen veroudering is een belangrijke drijfveer.

Dus wat als het nemen van een collageensupplement of het aanbrengen van een topische collageencrème de tijd zou kunnen terugdraaien voor je opperhuid?

Hoe kan collageen de huid (niet) verbeteren?

Collageen is essentieel om de huid elasticiteit te geven. Het zorgt ervoor dat de huid er voller, voller en gladder uitziet. Helaas neemt ons collageengehalte vanaf de vroege volwassenheid met gemiddeld 1% tot 1,5% af. Het verhogen van ons collageenniveau kan deze natuurlijke uitputting vertragen, waardoor we een vollere, vollere huid krijgen.

Collageen crèmes

Maar hoe topische collageen crèmes dit doen staat nog ter discussie. Volgens sommige experts is er niet genoeg bewijs dat collageensupplementen het uiterlijk van de huid verbeteren, ondanks hun toenemende populariteit bij beroemdheden en influencers.

Collageenpoeders

Collageenpoeders worden gekocht vanwege hun vermeende voordelen voor de huid. Ze bevatten collageenpeptiden die beter opneembaar zijn door het lichaam en dragen bij aan de productie van collageen, wat kan helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidelasticiteit. Gebruikers geloven dat het toevoegen van collageenpoeders aan hun dieet de natuurlijke afname van collageen tegengaat, wat vaak geassocieerd wordt met veroudering.

Hoe krijg je meer collageen uit voeding binnen?

Het is mogelijk om je collageengehalte te verhogen door collageenrijke voedingsmiddelen te eten of een collageensupplement te nemen.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan collageen of bevatten aminozuren die het lichaam helpen collageen aan te maken:

  • Bottenbouillon
  • Vlees, gevogelte en vis
  • Eieren
  • Donkere bladgroenten
  • Knoflook
  • Voedingsmiddelen rijk aan zink (waaronder oesters, bonen en noten)
  • Voedingsmiddelen met veel vitamine C (zoals citrusvruchten, bessen en tomaten)

Conclusie

Collageen speelt een cruciale rol in de gezondheid en het uiterlijk van de huid, fungerend als een belangrijk eiwit dat bijdraagt aan de elasticiteit en volheid. Naarmate we ouder worden, neemt het natuurlijke collageengehalte in ons lichaam af, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en slappere huid.

 

Voor mensen die zich richten op mogelijke anti-aging en beautyvoordelen, zijn collageenpoeders waarschijnlijk een betere keuze dan collageen cremes die niet in de huid kunnen doordringen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen