Zakelijk

Unigarant en UVM sluiten 2023 af met een positief resultaat van € 50,1 miljoen

Unigarant en UVM sluiten 2023 af met een positief resultaat van € 50,1 miljoen euro. Vorig jaar noteerde Unigarant nog een verlies van € 40,5 miljoen vanwege tegenvallende beleggingsresultaten. Verder blikt het verzekeringsbedrijf van de ANWB terug op een groen jaar met flinke investeringen in de verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering, schadeprocessen en beleggingen.

Floor van Workum CEO van Unigarant en UVM: “2023 was een jaar met twee gezichten. Commercieel gezien was het voor ons succesvol, met een solide omzet van €560 miljoen en gezonde groei. Tegelijkertijd was het ook een uitdagend jaar. De inflatie bleef hoog en de schadelast was hoger dan verwacht.

Vanwege het tegenvallende jaar 2022 hebben we al onze portefeuilles kritisch tegen het licht gehouden en de nodige maatregelen genomen, zoals het stoppen met het verzekeren van fatbikes. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat we een solide resultaat neerzetten ondanks de hoger uitgevallen schadelast.”

Fietsdiefstal een groot probleem

Vooral de reis- en fietsverzekeringsportefeuilles groeiden flink. Tegelijkertijd drukte het oplopende aantal fietsdiefstallen negatief op het rendement van de portefeuille.

Floor van Workum: “We hebben het afgelopen jaar met lede ogen aangezien dat er opnieuw meer fietsen zijn gestolen. Wij willen fietsverzekeringen betaalbaar te houden. Daarom hebben we aanvullende maatregelen zoals een tweede-slotverplichting en eigen risico ingevoerd. Ook steunen we als bedrijf de campagne Staat-E-Lekker van Stichting SAFE en zijn we als Unigarant initiatiefnemer van de brede alliantie tegen fietsdiefstal. Fietsendiefstal kunnen we niet als verzekeraar alleen oplossen.”

Toename letselschadelast

Een andere negatieve trend is de oplopende letselschadelast: “Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland zit helaas weer op het pre-corona niveau. Vooral fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Wij zien dit terug in onze letselschadelast die het afgelopen jaar hoger uitviel dan verwacht.

Het terugbrengen van verkeersslachtoffers blijft een belangrijk doel voor ons. Met onze ANWB Veilig Rijden Verzekering en de ANWB Kilometerverzekering hebben we twee proposities die bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit jaar zullen we deze proposities verder uitbouwen.”

Investeren in duurzaamheid

In 2023 heeft Unigarant flink geïnvesteerd in het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het duurzamer maken van de bedrijfsprocessen. In het oog springende resultaten van afgelopen jaar zijn de ruim 10.000 duurzaam herstelde schades en het verplaatsen van ons beleggingskapitaal naar duurzame ESG-proof beleggingsfondsen.

Floor van Workum: “Als schadeverzekeraar zitten we in de unieke positie dat we op verschillende terreinen veel impact kunnen maken op het gebied van duurzaamheid. In 2050 willen we als bedrijf CO2 neutraal zijn. En dankzij onze inspanningen en die van onze partners zijn we op de goede weg.

De komende jaren willen we duurzaamheid nog verder in ons bedrijf verankeren. Dat betekent dat we het niet alleen ernaast doen maar dat het een fundament is van onze bedrijfsvoering, van productontwikkeling tot schadeafhandeling.”

Aankomende evenementen