Zakelijk

Mailings versturen: Wat werkt en waarom

Wist je dat het versturen van fysieke post een van de beste manieren is om op te vallen in de marketing? Mailings hebben de unieke kracht om een persoonlijke en tastbare ervaring te bieden, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op elke marketingstrategie.

Maar wat maakt een mailing nu écht effectief? In deze blog duiken we in de psychologie achter succesvolle mailings en ontdekken we welke elementen ervoor zorgen dat je boodschap blijft hangen!

Wat zijn mailings?

Een mailing, in de context van marketing en communicatie, is het proces van het verzenden van fysieke, gepersonaliseerde brieven of documenten naar een specifieke doelgroep. Je kunt mailings versturen in de vorm van:

 • promotie;
 • nieuwsbrieven;
 • klanttevredenheidsonderzoeken;
 • en meer.

Het doel van mailings is om direct en persoonlijk met de ontvanger te communiceren, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en respons.

Mailings bieden een tastbare en persoonlijke ervaring die vaak als betrouwbaarder en gedenkwaardiger worden beschouwd dan digitale communicatie. Door gebruik te maken van personalisatie, hoogwaardige materialen en emotionele triggers, kunnen bedrijven met mailings een blijvende indruk maken op hun doelgroep en hun marketingdoelen effectief bereiken.

Het belang van persoonlijke communicatie

In de wereld van marketing speelt persoonlijke communicatie een cruciale rol. Mensen voelen zich meer betrokken en gewaardeerd wanneer een boodschap specifiek aan hen is gericht.

Dit geldt in het bijzonder voor mailings, waar personalisatie een krachtig middel is om de aandacht van de ontvanger te trekken en vast te houden.

Gepersonaliseerde mailings verhogen de respons

Gepersonaliseerde mailings genereren een aanzienlijk hogere respons dan generieke berichten. Door bijvoorbeeld de naam van de ontvanger in de aanhef te gebruiken of specifieke klantgegevens te integreren, voelt de ontvanger zich direct aangesproken.

Dit verhoogt niet alleen de kans dat de mailing wordt gelezen, maar ook dat de ontvanger actie onderneemt, zoals het bezoeken van een website of het maken van een aankoop.

Voorbeelden van personalisering

Er zijn verschillende vormen van personalisering denkbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte vormen:

 1. Gebruik van (voor)naam: Het simpelweg adresseren van de ontvanger bij naam kan een groot verschil maken.
 2. Specifieke aanbiedingen: Aanbiedingen die zijn afgestemd op de aankoopgeschiedenis of interesses van de ontvanger hebben een grotere kans op succes.
 3. Verjaardagswensen: Het versturen van een verjaardagskaart of een speciale aanbieding rond de verjaardag van de ontvanger is een uitstekende manier om loyaliteit op te bouwen.

Personalisatie gaat dus verder dan alleen de naam van de ontvanger; het gaat om het creëren van een gevoel van relevantie en gezien worden. Door je mailing op deze manier te benaderen, maak je een blijvende indruk en versterk je de relatie met je doelgroep.

De rol van vertrouwen en geloofwaardigheid

Vertrouwen en geloofwaardigheid zijn essentieel voor het succes van je mailings. Mensen zijn geneigd om boodschappen van bronnen die ze vertrouwen serieuzer te nemen. Fysieke post wordt van nature als betrouwbaarder gezien in vergelijking met digitale communicatie.

Dat heeft met name te maken met:

 1. Tastbaarheid: Een fysiek object zoals een brief of kaart voelt meer ‘echt’ en persoonlijk aan dan een digitale boodschap.
 2. Professionele presentatie: Gebruik van hoogwaardig papier en professioneel ogende enveloppen kan het gevoel van betrouwbaarheid verhogen.
 3. Consistentie: Regelmatig contact via fysieke mailings helpt bij het opbouwen van een betrouwbare en consistente relatie met de ontvanger.

Wil jij je merkbekendheid vergroten of ben je op zoek naar een nieuwe toevoeging in je marketingmix? Kies dan voor fysieke post!

Maak slim gebruik van zintuigen

Een van de unieke voordelen van fysieke mailings is de mogelijkheid om meerdere zintuigen aan te spreken. Dit verhoogt de kans dat je boodschap blijft hangen bij de ontvanger. Dat kan op verschillende manieren, waaronder door:

 1. Papierkeuze: Het gebruik van kwalitatief hoogwaardig papier kan een gevoel van luxe en zorgvuldigheid overbrengen.
 2. Druktechnieken: Reliëfdruk, glanzende afwerkingen en andere druktechnieken kunnen visueel en tactiel aantrekkelijk zijn.
 3. Creatieve vormgeving: Door het gebruik van opvallende ontwerpen en kleuren kun je de aandacht van de ontvanger trekken en vasthouden.

Bovenstaande lijst is echter niet uitputtend, dus laat vooral je eigen creativiteit op de loop! Het slim gebruik van zintuigen op een originele manier draagt bij aan een grotere blijvende indruk.

Emotionele triggers in mailings

Emoties spelen een grote rol in hoe mensen reageren op marketing. Door emotionele triggers in je mailings te verwerken, kun je een sterkere band met je ontvangers creëren. Dit kan je onder andere doen door:

 1. Storytelling: Mensen verbinden zich met verhalen die hen doen denken aan hun eigen ervaringen en emoties.
 2. Urgentie: Het creëren van een gevoel van urgentie kan ontvangers aanzetten tot snelle actie.
 3. Beloning: Het aanbieden van iets waardevols, zoals een exclusieve korting of een cadeautje, kan positieve emoties opwekken.

Door emotionele triggers te verwerken in je mailing, vergroot je dus je kans op succes!

Call-to-Action: De sleutel tot succes

Een duidelijke en overtuigende call-to-action (CTA) is cruciaal om de gewenste reactie van je ontvangers te krijgen. Een duidelijke en directe CTA laat namelijk geen ruimte voor twijfel over wat de volgende stap is. Ook laat deze boodschap zien welke voordelen de ontvanger krijgt door de actie te ondernemen.

Tip: Gebruik visuele elementen zoals knoppen of opvallende kleuren om de CTA te laten opvallen.

Meer impact met mailings

Wil jij ook meer impact maken met je marketing? Dan zijn mailings de perfecte keuze! Of je nu gebruik gaat maken van personalisatie, emotionele triggers, duidelijke CTA’s of een combinatie van verschillende technieken; nooit verzonden is altijd mis!

Aankomende evenementen