Kopen zonder inkomen, het kan!

In Zuid-Holland doen ze het net wat anders. Heb je een huishouden met een laag inkomen? Dan ontvang je als inwoner van havenstad Rotterdam een bijzondere bijstand waarmee je gratis noodzakelijke items ontvangt. 

Sinds enkele weken ontvangen inwoners van Rotterdam kosteloos noodzakelijke items zoals huisinrichting, babybenodigdheden voor het eerste levensjaar en essentiële apparaten zoals wasmachines. Op deze manier kunnen huishoudens met een laag of nihil inkomen eindelijk een beetje leven. Zo zijn ze niet meer afhankelijk van afdankertjes, maar in staat om zelf hun woning en leven in te richten. Denk aan kwalitatieve meubels van Giga Meubel en boodschappen van A-merken.

Het lijkt enorm gul van de gemeente, maar let wel op: deze bijzondere bijstand is niet voor iedereen. Ontvangers komen in aanmerking wanneer ze onverwacht hoge en noodzakelijke kosten hebben die ze niet zelf kunt betalen, zoals bij een plotselinge verhuizing, een kapotte wasmachine, medische omstandigheden of de geboorte van een baby. De gemeente beslist bij deze bijstandsvorm welke doelgroepen in aanmerking komen voor bijzondere bijstand en wat de hoogte van de uitkering wordt.

Ondoorbroken?

Voorafgaand werd een bijzondere bijstand als lening verstrekt aan inwoners. Alleen mensen die in de schuldsanering zit of straatarm is, ontvingen deze bijstand als een gift. Andere ontvangers moesten de lening in drie jaar (naar draagkracht) terugbetalen, met eventuele kwijtschelding van restschuld. Dit zorgde ervoor dat een deel van hun maandelijkse bijstandsuitkering of inkomen naar aflossing ging. De praktijk liet zien dat één derde van de leningen na drie jaar niet volledig was afgelost, omdat veel huishoudens onvoldoende inkomen hadden om naast andere uitgaven alles terug te betalen.

“De maandelijkse aflossing drukt op de bestedingsruimte van een huishouden met een laag inkomen”, aldus armoedewethouder Natasha Mohamed-Hoesein. Dit maakt het moeilijk voor bewoners om uit de armoede te komen. Zo begon dit aardig op een vicieuze cirkel te lijken waar haast geen uitweg mogelijk leek. Deze nieuwe bijzondere bijstand als gift sluit daarom beter aan bij de financiële situatie van Rotterdammers in financiële nood.

Voorbeeld voor onze gemeente?

Mohamed-Hoesein benadrukt dat duurzame gebruiksgoederen en babybenodigdheden ‘fundamentele onderdelen van het menselijk bestaan’ zijn. Dit rechtvaardigt volgens haar dat de gemeente de bijzondere bijstand voor de aanschaf van deze goederen omzet in giften.

De wijzigingen gaan in per 1 mei en gelden voor dit en volgend jaar, op aandringen van de gemeenteraad. De wethouder schat dat het de stad jaarlijks 2,5 miljoen euro extra kost. Voor een stad waarin een groot deel van de populatie in de bijstand zit, lijkt dit een effectieve oplossing. Of even gunstig is voor gemeenten waarbij het percentage inwoners dat in de bijstand zit lager is, is nog maar de vraag.