CFD-handel is een populaire manier geworden voor speculanten om over de hele wereld te investeren, en er zijn twee specifieke redenen waarom CFD-daghandel zo populair is. De ene is hefboomwerking en de andere is kosten. Misschien heb je erover gedacht om dit type handel zelf te proberen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Daarom hebben we deze gids samengesteld. Deze bevat nuttige hints en tips, om nog maar te zwijgen van een paar waarschuwingen, die je op weg moeten helpen met CFD trading in Nederland met Plus500.
Hoe werkt CFD-handel?
In dit scenario kies je een aandeel met een vraagprijs van 50 euro en open je een CFD ter waarde van 100 aandelen. Dit zou je 5000 euro kosten als je ze op de traditionele manier zou kopen (vergeet niet dat je later ook nog kosten voor handelen of commissie moet toevoegen). Maar als je via een CFD-broker gaat, profiteer je van een marge van slechts 5% (onthoud altijd dat margeniveaus per broker verschillen), wat betekent dat de transactie je slechts 250 euro kost. Het voordeel van dit soort regelingen vanuit het oogpunt van de handelaar is vrij duidelijk. Wanneer je naar je CFD kijkt, zal een dergelijke positie een verlies opleveren dat overeenkomt met de omvang van de spread. Als de spread van je broker 5 cent bedraagt, moet je je belegging met hetzelfde bedrag laten toenemen om quitte te spelen.
Waarom handelen in CFD’s in plaats van aandelen?
Als we dit laatste voorbeeld nog eens gebruiken: stel je voor dat de prijs van het onderliggende aandeel niet stopt met stijgen en een biedprijs van 52,00 euro bereikt. Als je de aandelen in bezit had, zou je bezit zijn gestegen tot 5200 euro, wat een mooie winst van 200 euro vertegenwoordigt (hoewel we de handelskosten en commissie op dit moment buiten beschouwing laten). Maar met de onderliggende aandelen op 52,00 euro zou de CFD dezelfde winst van 200 euro laten zien, hoewel het niet zoveel kostte om te openen, slechts 250 euro. Dus, procentueel gezien, leverde de CFD veel grotere winsten op. Als het de andere kant op was gegaan, zou het verlies natuurlijk net zo groot zijn geweest.
Voordelen van CFD-handel
We hebben er al een paar genoemd, maar laten we ze nog eens samenvatten:
- CFD-handelshefboomwerking is groter dan bij gewone handel, met marges die soms dalen tot 2% (hoewel dit per activum verschilt). Bij bepaalde volatiele activa kan het zelfs 20% zijn, maar wees, zoals we al zeiden, op je hoede voor de valkuilen van hefboomwerking.
- Met de beste CFD-handelsbrokers kun je handelen op alle grote markten, 24 uur per dag en overal ter wereld.
- CFD-handel is goedkoop, met zeer lage brokerkosten. Ze halen hun inkomsten uit de spread. De spreadgrootte is afhankelijk van hoe volatiel de onderliggende asset is.
Risico’s van CFD-handel
Er is altijd een keerzijde, zelfs met de beste dingen. Dit zijn de keerzijden die je zult vinden bij CFD-handel:
- De CFD-sector is niet goed gereguleerd, waardoor je een slechte broker met een slechte financiële positie kunt tegenkomen.
- Handelen op marge maakt het makkelijker om winst te maken, en makkelijker om verlies te lijden. Het verhoogt ook het risico.