Zakelijk

Antje en Johannes Prakken van Bruins- administratie · belasting · advies

Precies om elf uur openen de deuren van het ruime kantoor aan Hoekje nummer 24 zich vanzelf. De ruimte bij binnenkomst is rustig en ruim en heeft vriendelijke kleuren. In een afgeschoten gedeelte vindt het gesprek met Antje en Johannes Prakken onder het genot van een kopje koffie plaats. In het Drents!

Waar komen Antje en Johannes vandaan?

Antje is geboren in Dedemsvaart en heeft haar jeugd in Zuidwolde doorgebracht. Johannes is geboren op een boerderij in Beilen. Vanaf 1996 tot 2020 hebben zij in Hollandscheveld aan het Zuideropgaande gewoond. Nu wonen zij naar beider tevredenheid aan het water in de wijk Trasselt in Hoogeveen. Ze hebben twee dochters van 24 en 21 jaar. Die wonen in Groningen en Assen.

Antje en Johannes hebben in 2007 samen het administratiekantoor van Gerard en Klaasje Bruins overgenomen. Zij werkten daarvoor allebei bij verschillende accountantskantoren. Antje bij Alfa Accountants en Adviseurs en Johannes bij Gibo Accountants aan de Toldijk in Hoogeveen. ‘Dat waren ook nog eens concurrenten van elkaar,’ vult Antje aan. Johannes kreeg de kans om het kantoor van Gerard en Klaasje Bruins over te nemen en het was toen voor Antje een logische stap hier ook te gaan werken. Samen vullen ze elkaar goed aan, zo vinden beiden. Johannes merkt op: ‘De naam Bruins hebben we zo gelaten. Die was immers wereldberoemd in Hollandscheveld en omstreken.’ We zijn geen accountants,’ zegt Johannes, ‘dat is een beschermde titel. Een administratiekantoor dus, maar klanten hebben het nog wel eens over “de boekholder”.’

Op dit moment werken er, behalve Antje en Johannes nog drie mensen, op parttime basis, op het administratiekantoor

Op het kantoor wordt zowel voor particulieren als voor bedrijven gewerkt. Voor zo’n duizend particulieren worden voornamelijk de belastingpapieren ingevuld. Daardoor zijn de maanden maart en april twee van de drukste maanden van het jaar. Hoewel de Belastingdienst adverteert met ‘leuker kunnen we het niet maken,’ vinden veel klanten het toch prettig dat ze dit werk uit handen kunnen geven. ‘Ik kan dan mensen ook wijzen op toeslagen waar ze zonder dat ze het weten mogelijk recht op hebben,’ vertelt Johannes. Bij bedrijven, zo’n tweehonderd,  verzorgen ze voornamelijk de jaarrekeningen, loonadministratie en fiscale aangiften. Maar ook advies voor bedrijven is onderdeel van de werkzaamheden van het kantoor.

De klanten komen grotendeels uit Hollandscheveld, Hoogeveen en Elim. En verder komen de klanten uit de wijdere omgeving, mede doordat het door automatisering eenvoudiger is op afstand te werken

De meeste klanten komen via mond tot mondreclame binnen, maar ook advertenties op internet leveren klanten op. Mensen met vragen op gebied van financiën kunnen overigens gewoon naar binnen lopen en worden dan geholpen of doorverwezen.

Door de digitalisering heeft het online boekhouden een enorme vlucht genomen. Voordat het administratiekantoor het huidige pand aan ’t Hoekje nummer 24 betrok, was het kantoor gevestigd in het pand schuin tegenover op nummer 45 (de voormalige SNS bank)
Johannes: ‘Het halve kantoor stond soms vol met tassen met administratie van bedrijven. Als een bedrijf zijn tas weer op kwam halen was het soms even zoeken. In het huidige pand hebben we veel meer ruimte, maar door de digitalisering is die in elk geval niet meer nodig voor het bergen van tassen vol papieren.’
‘Sinds 2015 wordt ook het archief gedigitaliseerd. Als er zo af en toe wat tijd over is, gaan we daar mee verder. Er is nog een klein restant over,’ vult Antje aan. En zo houden ze steeds meer kastruimte over.

Het kantoor is aangesloten bij de NOAB (De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) Dat is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren. Deze koepel verplicht na- en bijscholing en elk jaar dienen er studiepunten te worden behaald. ‘Maar het mooiste van de bijeenkomsten is dat we dan contact leggen met collega’s. Je wisselt dan informatie uit en we praten over het werk. Dat hebben we gemist in de Coronatijd, ‘ zegt Johannes. ‘We nemen ook deel aan een landelijk forum en daar kunnen we ook onze vragen kwijt,’ vult Antje nog aan.

Naast kantoor is Johannes actief in de politiek. Hij zit voor D66 onder meer in de steunfractie van de gemeenteraad. Dat betekent dat hij regelmatig vergadert over de standpunten en opvattingen van zijn partij en hoe dat in de gemeenteraad naar voren te brengen. ‘Er is meer dan werken en privéleven’, besluit Johannes. Bron Pr8veld

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen