Zure nederlaag voor damteam MTB

Hoogeveen – De dammers van MTB Hoogeveen hebben hun tweede nederlaag geïncasseerd in de ereklasse van de nationale damcompetitie. In de tweede ronde kwam het team uit Doetinchem op bezoek en gingen met twee volle wedstrijdpunten weer naar huis door een 11-9 overwinning. Voor Hoogeveen komt dit hard aan, want juist tegen Doetinchem (vorig seizoen gepromoveerd) konden ze scoren. MTB 2 won wel met grote cijfers. Roden/Leek werd met 14-6 geklopt. En MTB 3 speelde een sterke wedstrijd, maar BEGB Britsum won toch nog met 11-9.

Kopman Zainal Palmans, gaf het goede voorbeeld door het eerste doelpunt te scoren tegen Coen Donders. Al in de opening kreeg Palmans groot voordeel na een vreemde manoeuvre van zijn tegenstander. Palmans profiteerde met speels gemak van de zwaktes en triomfeerde met een bijzondere combinatie (2-0).

Maar Doetinchem trok heel snel de stand gelijk. De jeugdige Wouter Sosef werd met creatief spel in de houdgreep gelegd door de Afrikaanse dammer Leopold Sekongo. Sosef wist niet hoe hij de ongewone tactieken van zijn opponent kon bezweren en kwam vervolgens vast te staan (2-2).

Niet veel later kon ook Bé Eggens opgeven tegen de sterk spelende Jochem Zweerink. Eggens zat vanaf de opening al in een opsluiting. Met hangen en wurgen kon hij weliswaar ontsnappen uit de geketende positie, maar hij kon niet voorkomen om de schade te beperken. Zweerink won vervolgens met een geforceerde Coup Napoleon (2-4).

Martijn Vissers, Nick Waterink, Maikel Palmans en Natalia Sadowska speelden vervolgens allemaal remise. In deze partijen waren geen bordkansen voor Hoogeveen. De remise van Sadowska is wel jammer, want zij speelde tegen Bert Woolschot die op papier 200 ratingpunten minder heeft (6-8).

Tijdnood
Alle ogen waren dus gericht op Klaas Hendrik Leijenaar die gestroomlijnd naar de winst leek te spelen. Leijenaar had tegen Tom Rinner alle strategische velden onder controle. Rinner wist weinig in te brengen tegen de aanvalsperikelen van Leijenaar. Ook een verrassend schijnoffer van Rinner bood geen soelaas. Maar toen Leijenaar in tijdnood kwam (telkens 1 minuut op de klok) stokte zijn rekenkracht en overzag hij een positionele winstvariant. En zelfs in de herkansing, na een leuke forcing, kon Leijenaar het lastige eindspel niet verzilveren in twee punten. Rinner ontsnapte miraculeus (7-9).

Ook Maarten Wichgers was dicht bij een overwinning tegen Gerrit Wassink. Wichgers stond na de opening al snel in het centrum. Zijn tegenstander probeerde dus met man en macht een goedwerkende omsingelingsstrategie op poten te zetten, maar hij slaagde er niet in. Het duurde lang, maar Wichgers kreeg in het late middenspel een evenwichtige stelling om kansen te creëren. Echter, verdedigde Wassink zich vakkundig met remise als resultaat (8-10).

De achterstand was voor de Hoogeveners niet meer recht te buigen. Teamleider Rick Hakvoort probeerde nog op gelijkte hoogte te komen tegen Geb Leeflang, maar stuitte op een ondoordringbare muur. Zelfs een avontuurlijke KVO gaf geen redding (9-11).

MTB Hoogeveen staat nu op een 11e plek met nul wedstrijdpunten. Dat betekent een degradatieplek. Maar met nog negen rondes te gaan er nog veel gebeuren, maar de MTB’ers zullen dan wel wat puntjes moeten sprokkelen. Over drie weken is de volgende ronde tegen Gouda.

Valse start
Het tweede team van Hoogeveen, spelend in de eerste klasse, deed wel goede zaken. Na een valste start, Gerard Bruins verloor met een openingszetje, waren zijn teamgenoten op scherp gezet. Teamleider Gert Bosker trok de stand gelijk na een overtuigende zege tegen Jannes de Vries. Goed voorbeeld doet goed volgen, want Lisa Scholtens zette met een geniepige damcombinatie het team op voorsprong. Vervolgens boekte Renco Oostindjer, Aike Smid en Alexander Slot nog de nodige overwinningen en parkeerde de rest de bus.

Jeugd
Het derde team bestond uit maar liefst zes jeugdspelers. Heel bijzonder en ze pakten ook nog eens veel punten. Na razendsnelle remises van WK-ganger Siebe Kortleven en zijn broer Bart Jan, zette Wilmer Oostindjer (forcing) en Charell Schuller (mooie aanvalspartij) het team op een ruime voorsprong. Helaas verloren Elise Schouten en Nick Bolks onnodig. Ook de vier senioren konden hadden het zwaar waardoor BEGB Britsum 11-9 won.

Verslag: Zainal Palmans
Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Damteam MTB (voorgrond de Poolse Natalia Sadowksa en Martijn Vissers)