Wethouder Bisschop opent derde Basalt NK Dammen Vrouwen

Hoogeveen – De derde editie van het Basalt NK Dammen Vrouwen is vandaag van start gegaan in het Drentse Hoogeveen. Toernooidirecteur en hoofdarbiter Vera Brunink (19) opende samen met wethouder Roelof Bisschop van de gemeente Hoogeveen het NK-bal. De beste 10 topdamsters uit alle windstreken van het land strijden om de nationale titel. De gedoodverfde favoriet en de huidige kampioene Darya Tkachenko uit Wageningen probeert haar titel te prolongeren.

Brunink refereerde in de opening naar de vorige twee edities die door DroomDamsters waren georganiseerd. Beide toernooien vonden ook plaats in Hoogeveen. De insteek van DroomDamsters om het NK Dammen Vrouwen te organiseren was om het meisjes- en vrouwendammen een boost te geven. “Dit is aardig gelukt”, zegt Brunink in haar openingsspeech. “Inmiddels hebben we 235 leden en behoorlijk wat media-aandacht gehad. Zo was ik in 2022 zelf live te horen op Radio 538. Dat was een spannende maar vooral een leuke ervaring.” Brunink hoopt weer op een plezierig en een strijdlustig toernooi.

Lof over de organisatie
Wethouder Bisschop kon mooie woorden van Brunink alleen maar beamen en had ook lof over de organisatie onder leiding van Brunink. “Ik had de eer om alle drie edities van het NK het toernooi te openen of te sluiten. Het is prachtig om te zien dat we in Hoogeveen een toptoernooi hebben en ik kijk uit naar het volgende hoofdstuk.” Het toernooi werd officieel beklonken met een openingspartij tussen Brunink en wethouder Bisschop. Bisschop begon de partij voortvarend, maar moest toch zijn meerdere erkennen.

Hoogeveense clash
De eerste ronde startte om 13:00 uur. Alle partijen worden op live-borden gespeeld en zijn thuis op het internet te volgen. De twee Hoogeveense clubleden Lisa Scholtens en Yulia Bintsarovska moesten gelijk tegen elkaar. Beiden kwamen ongeschonden uit de opening. In het middenspel kreeg Bintsarovska meer grip op de stand, maar gaf haar voordeel helemaal weg en moest nog bibberen op een puntje. Scholtens had de winst voor het oprapen, maar ook zij liet steken vallen in haar afmaaktechniek.

Een leuk affiche in de eerste ronde was de partij tussen Darya Tkachenko en Vitalia Doumesh. De kampioen en de nummer drie van vorig jaar. Doumesh kwam makkelijker uit de opening, maar Tkachenko wist met counterspel een krachtige aanval op bord te toveren. Doumesh moest flink verdedigen en dat deed zij met verve.

Enerverende remises
De kampioen van de B-groep van vorig jaar, Daniëlla de Vos en de kampioen van 2021, Laura Timmerman speelden een enerverende partij. Timmerman probeerde met een omsingeling het centrum van De Vos te omknellen. De Vos liet zich niet breken en behaalde knap een punt.

Rianka van Ombergen-Rentmeester is ook weer van de partij. Vorig jaar was zij helaas verhinderd. Ze beet het spits af tegen de talentvolle jeugdtopper Fleur Kruysmulder. De aanvallende toon werd gezet door Kruysmulder. Van Ombergen-Rentmeester moest zich flink manoeuvreren in de verdedigingslinie. In het late middenspel, na een salvo aan aanvallen van Kruysmulder, combineerde Van Ombergen-Rentmeester zowaar naar dam. Het slot werd snel afgerond met een puntendeling.

Comeback
Na twaalf jaar uit de running te zijn geweest op het hoogste nationale niveau, keerde Karlijn Overes vandaag weer terug achter dambord. Achter het dambord trof zij de oudgediende Jacqueline Schouten. Schouten kwam aanvallend uit de opening en had Overes aardig onder druk gezet. Overes moest diepgaan om erger te voorkomen.

Morgen start de tweede ronde om 12:00 uur. Alle partijen zijn live te volgen op de toernooiwebsite: https://nkv2024.kndb.nl/. Maandag start het Proost Management B-groep. Op onze website zijn ook foto’s te vinden en binnenkort ook de uitzending van Nick Waterink.