Wessel Kranghand 13e op NK 100 kilometer

Winschoten – ieder jaar staat hij weer op de het programma, de 100 kilometer in Winschoten. Deze ultrarun word al sinds 1976 georganiseerd en is daarmee de oudste ultrarun van het land. De 100 kilometer is tevens de langste afstand waarvoor in Nederland een NK word gelopen. Dit jaar namen Wessel Kranghand en Roel Kleine namens HAC’63 deel aan dit evenement.

Het parcours van het NK bestaat uit tien rondes van 10 kilometer. Eén ronde is normaal gesproken voor voor de meeste lopers al een pittige klus, maar Wessel en Roel zijn ervaren ultralopers die meerdere kilometers in de benen hebben zitten. Roel kwam als eerste van de twee de eerste ronde door in een mooie tijd van 57:26. Hij had daarmee een voorsprong van 6 minuten op Wessel te pakken. Maar beiden hadden wel meteen een achterstand op de leider van de race.
Zowel Roel als Wessel liepen een mooi constant tempo. Roel wist zijn rondes rond de 56 minuten te blijven lopen terwijl Wessel iedere ronde rond de 1 uur en 3 minuten bleef doorkomen. Dat betekende dat Roel halverwege de race een voorsprong van bijna 25 minuten had op zijn hardloopmaatje. Toch zegt dat in een race zoals deze helemaal niets. Je loopt namelijk niet alleen tegen de rest van het deelnemersveld, maar met een afstand als deze loop je ook echt tegen je zelf.

En dit overkwam ook Roel uiteindelijk. De zesde ronde kwam hij door in een rondetijd dat net boven het uur ligt, en daarmee was voor hem de race ook meteen gedaan. Roel stapte na 5 uur en 43 minuten uit de race. Daarmee was Wessel de enige HAC’63 atleet die nog in de race was. De ervaren gangmaker van onder andere de Cascaderun weet als geen ander om een tempo goed vast te houden. Hij bleef zijn rondes in een tijd van om de nabij 1 uur en 3 minuten lopen.
Pas in de negende en tiende ronde kwam bij hem het verval. De negende ronde kwam hij door in 1 uur en 5 minuten. En hij moest daarna dus nog één loodzware ronde door Winschoten en Heiligerlee lopen. Deze laatste ronde liep hij in 1 uur en 6 minuten. Over de totale 100 kilometer heeft hij uiteindelijk 10 uur 35 minuten en 44 seconden gedaan. Een mooie prestatie die hem ook de dertiende plaats in het NK klassement opleverde.