Vissen kan het hele jaar door, ook in de winter

Hoogeveen – Vissen niet alleen tijdens de zomer periode maar ook tijdens de winterdagen??? Tijdens de winter periode zie je weinig vissers aan het water. De meeste vissers hebben dan ook de hengel schoongemaakt en klaar gezet voor het volgend jaar als de temperaturen weer wat hoger zal worden. In en rond om Hoogeveen zie je ondanks dat nog steeds een enkele visser zitten te vissen achter de hengel aan het water. De persoon heeft dan wel extra warme kleding aan. Een winterpak die als een warme deken om je lichaam zit met heerlijk dikke zolen onder de laarzen die met een warme vacht zijn bekleed aan de binnenkant. Een goede muts op en wie doet je wat.

Vang je tijdens de winterdag dan wel vis???
Ja hoor. Je moet er wel wat extra voor doen. Van te voren bedenken waar ga je vissen, de wind van achter in de rug scheelt heel erg veel. Voor de regen een windscherm om een beetje de visspullen droog te houden is ook handig. Ik zelf gebruik bijna nooit een windscherm, het warmte pak is waterdicht en de maden etc. doe ik wel onder een klep of in een voer emmer met een deksel. Hoe ga je vissen, en wat voer je. Klap je de stoel uit de auto en je gaat op de zelfde manier vissen als bij de zomerdag aan bv de Hoogeveensevaart dan is het resultaat vaak niet zo goed. De vis zwemt tijdens de koude periode veel minder, en zoekt dan ook vaak een plek op waar het water net iets warmer is. 1 of 2 graden hoger van de water temperatuur maken het verschil. Dat kan een viaduct zijn maar ook een rij huizen vlak bij het water of een water waar het net iets minder stroomt. Ook een stek net iets dieper dan de rest van het water telt mee. Ook in Hoogeveen zijn deze stekken voldoende aanwezig.
Hoe ga je vissen!
Als je al een keuze gemaakt hebt waar je wilt gaan zitten te vissen, moet je nog een keuze maken hoe je wilt vissen. Vaste stok, federen, pickeren. Voor mij is bijna altijd de keuze vaste stok . Niet dat er met het federen en pickeren geen vis te vangen , ja hoor echt wel. Als je een keuze gemaakt hebt wat voor hengel en tuigje of korfje en onderlijnen het wordt moet je zorgen dat er subtiel gewerkt wordt. Het viswater is deze keer de Hoogeveensevaart geworden bij Nijstad, in de buurt van de sluis bij de palen. Ik heb deze keer voor de vaste stok gekozen van ongeveer 7 meter lang. Dit omdat ik vindt dat ik met de vaste stok meer mogelijkheden heb dan de feeder met een korfje. Wil je op de bodem of er net iets boven de bodem of zelfs op half water vissen, dan kan dat wel met een tuigje maar niet met de korf. Je weet nooit waar de vis op dat moment zwemt. (door te gaan voeren hoop je dat ze mee gaan na de bodem maar dat weet je niet altijd).
Welk tuigje gebruik je.
De keuze van het tuigje is ook altijd zo voorzichtig mogelijk als kan. Dus geen zware dobber van 2 gram op een water waar je ook met een dobber van een halve gram kunt vissen. Mijn dobber keuze was een slanke pen van 0,5 gram. het water stond na genoeg stil. k viste met een hoofdlijn van 10 en onderlijntje 0,8 lengte 7 cm en haak maatje 24. Ja dat is klein soms is dat nodig om wel te vangen. Mijn loodje bestonden uit 5 loodjes maatje 8 en 6. 6 zit net boven de onderlijn dus het verklikkertje de rest ongeveer 30 cm hoger. Je vist dan heel erg precies zeker als je ook nog zuiver afgepeild hebt. Ook een brasem van 1 kilo is binnen te halen met een klein haakje 24 en dunne onderlijn, maar neem de tijd.
Voeren tijdens de koude periode.
Een voertje bij de winterdag bestaat voor mij uit 50 % voer en 50 % zwart leem of zand. Waarom leem. Leem geeft wel veel aandacht onderwater. Gooi maar eens een beetje gezeefd leem in een emmer water, dan zie je het effect pas goed . De kleur van het voer is van groot belang. Heb je het te licht van kleur dan zal dat eerder de brasem en voorn etc. afschrikken terwijl het voor de roofvis een aandachtspunt is. Voer voorzichtig. De vis eet nauwelijks bij de winterdag. Voeren met dikke voerballen is funest. Aan 200 gram voer heb je nu genoeg voor 4 uur vissen. Ik zeg altijd bij de zomerdag mag je met een volle hand gooien en bij de winterdag voer je tussen 3 vingers. Doe dit wel regelmatig. Mijn aas is ook summier, een paar kleine pinkies (kleine maden) op de haak is genoeg. Zorg wel dat je ook steeds aas waar je mee vist regelmatig bij je dobber gooit. Elke 2 minuten 5 tot 10 pinkies of hennep korreltjes bij de dobber gooien werkt prima. Soms zwemt de vis ook wel op half water door de het aas wat je er bij werpt neem je de vis mee na het kleine beetje voer wat op de bodem ligt.
Diepte van het vissen.
Mijn keuze was gevallen op ongeveer 3 cm van de bodem te gaan vissen. Staande haak noemen we dit. Na ongeveer een half uur had ik de eerste vis op de stek. Een blei van ongeveer 20 cm was het resultaat. De vis voorzichtig scheppen en rustig onthaken en dan in het leefnet zetten. Ga je de vis gelijk terug zetten dan kan de vis over je voerplek zwemmen en onrust op je stek veroorzaken. Op het eind na 3 uur vissen en steeds bij voeren was het resultaat toch 18 vissen waaronder brasem van meer dan 1 kilo en een totaal gewicht van ongeveer 7 kilo vis.
Wil je meer weten over het wintervissen.
Trek dan een dikke jas aan en ga eens kijken bij een van de vissers en wie weet wordt je toch geprikkeld om ook je vismaterialen uit kast te halen om te genieten van deze mooie sport.
Geschreven door Bé Kleine Hengelsportvereniging “Het Vette Baarsje” Hoogeveen. foto:pixabay