Uitzwaaiwedstrijd Nederlands team rolstoelhandbal

Hoogeveen – Op zondag 18 november a.s. organiseert de werkgroep NHV Noord in samenwerking met sportcafé “de Twee Gezusters” een rolstoelhandbal clinic. Corine Bijl ( sportcafé “de Twee Gezusters” ) en Hans Khoe ( werkgroep NHV Noord ) leek het een uitdaging om een voor Hoogeveen uniek handbalevenement naar de Topsporthal Activum te halen. Het werd rolstoelhandbal.

Deze clinic vindt plaats op zondag 18 november a.s. in de topsporthal het Activum in Hoogeveen. Dit is tevens de “uitzwaai wedstrijd “ van het Nederlands team op weg naar Portugal, waar men hoopt opnieuw Europees Kampioen te worden. En dat dan al voor de 3e keer, maar nu in het hol van de ( Portugese leeuw ), aangezien dit Oranje al twee keer de finale won van Portugal. Zowel in Oostenrijk als ook in Zweden was men te sterk voor de Portugezen.

Het programma ziet er die zondag als volgt uit:
10.30 – 12.15 uur Training Nederlands team
13.15 – 14.15 uur Clinic, deelname is gratis en er zijn een aantal rolstoelen beschikbaar
14.30 – 15.30 uur Demowedstrijd tegen een demo team, bestaande uit bekende Drentse sporters en sportsters uit verschillende sporten
De toegang is gratis

De geschiedenis van het Rolstoelhandbal.
Rolstoelhandbal werd opgestart door de vraag “waarom is er geen rolstoelhandbal?” door een “oud” handbalster van het eerste team van CSV Castricum. Tijdens het 60-jarig bestaan van CSV werd een demo wedstrijd gespeeld. Nu zijn er inmiddels 8 verenigingen, 10 teams en een aantal verenigingen zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om een team op te starten. Ondertussen spelen de rolstoelhandballers iedere maand een competitie, waarin ze per speeldag 2x een wedstrijd van 2x 20 minuten spelen. De regels zijn zo dicht mogelijk in de buurt gehouden van het reguliere handbal. Drie passen is b.v. drie keer het wiel draaien ( incl. remmen ). Het eerste jaar is het team van CSV door heel Nederland getrokken om promotie wedstrijden te spelen tegen Eredivisie teams. Het team van CSV ging ook als team naar het Europees Kampioenschap in St. Pölten ( Oostenrijk ) en won daar de titel in een finale tegen Portugal.
Rolstoelhandbal is een gemengde sport voor zowel meisjes als jongens vanaf 16 jaar. Het is voor zowel invalide als valide sporters en sportsters. Plezier staat voorop.
Oranje
Als Europees Kampioen mocht Nederland natuurlijk de titel verdedigen. Dat was in 2016 in Zweden en weer was de finale tegen Portugal een spannende wedstrijd , maar weer won ons “Oranje”. Binnen Nederland groeit het aantal teams dat mee gaat doen in de “toernooi competitie”gestaag en de Nederlandse selectie wordt inmiddels dan ook samengesteld uit meerdere verenigingen. Nu in 2018 zijn de Europese Kampioenschappen in Portugal ( Leiria ) van 29 november t/m 3 december. In eigen land zullen de Portugezen er alles aan doen de titel te behalen, maar onze Oranje Leeuwen en Leeuwinnen denken daar zeker anders over.
In het Noorden heeft de handbal vereniging Aeolus uit Wildervank een rolstoel handbal team.
De werkgroep NHV Noord wil iedereen uitnodigen voor dit unieke handbal evenement in Topsporthal Activum in Hoogeveen op zondag 18 november en wensen de belangstellenden en deelnemers alvast veel plezier en succes.