Tiamo van der Veen en Mirthe Schenkel pakken medailles bij het NJJK

Hoogeveen – Voor de zwemmers van Z.P.C. Hoogeveen was het een goed weekend bij de Nederlandse Kampioenschappen Junioren/Jeugd.
Tiamo van de Veen scoorde op elke afstand een dik persoonlijk record en behaalde op zijn beide favoriete afstanden 100 en 200m rugcrawl de bronzen medaille. Mirthe Schenkel ging op haar schoolslag afstanden als een speer en dat resulteerde in een zilveren plak op de 200m.

Bij de 100m haalde zij de finale en werd daar nipt vierde achter Silke Huisman van ORCA uit Leeuwarden 1.11.95 tegen 1.11.54.
Bij de 200m schoolslag was het verschil met de gouden medaille maar twee tiende en werd zij met 2.35.07 net tweede achter weer Silke Huisman 2.34.87.
Ook op haar andere afstanden waaronder de 50m schoolslag zette zij nieuwe tijden neer, al haar tijden op de 50, 100 en 200m schoolslag waren nieuwe Drentse records.
Tiamo die twee bronzen medailles haalde was daar niet helemaal tevreden over.
De nummer 1 die vanuit Engeland naar Eindhoven komt en de NJJK zwemt omdat hij Nederlandse ouders heeft is onbereikbaar, omdat ze in Engeland veel harder en meer trainen met de kinderen dan wij bij Hoogeveen.
Toch bleef hij op zijn rug afstanden dichtbij , maar waren zijn races niet helemaal vlekkeloos.
Bij de 100m gleed hij bij de start weg met zijn voeten van het startblokje, die tegenwoordig gebruikt worden voor een betere afzet, waardoor hij ver achter lag.
Des te knapper dat hij nog weer terugkwam naar de derde plaats en dat in een hele mooie tijd van 1.08.38 en dat was dicht bij de nummer twee die 1.07.24 zwom. Zijn tijd was ook een nieuw Drents record.
Bij de rest van zijn afstanden noteerde hij hele dikke p.r’s en zijn tijd op de 200m rug van 2.24.74 was een nieuw Drents record en de tijd van 4.53.20 op de 400m vrij was een vijfde plek en weer een nieuw Drents record.
Olivier Wilbers is van dezelfde leeftijd als Tiamo en had een goed NJJK, hij is wat klein en dat is in deze leeftijd altijd een groot verschil.
Je hebt junioren van twaalf jaar die 1.75 lang zijn en anderen die nog bij de 1.50m blijven hangen en later hun groeispurt gaan krijgen.
Hij verbeterde op al zijn afstanden zijn tijden ruim en vooral bij de 400m wisselslag waar hij erg goed in is, kwam er een mooie 5.42.29 op de klok en werd hij knap vierde.
Bij de 200m rugcrawl werd hij zevende, bij de 200m en 400m vrije slag achtste, de 100m twaalfde en bij de 50m vrije slag vijftiende.
Bij de 100m rugcrawl een mooie zevende plaats en de 200m wisselslag weer een twaalfde plaats.
Allemaal met nieuwe tijden en met heel mooi zwemmen en daar gaat het in deze junioren leeftijd om.
Cai Mink kwam één dag naar Eindhoven om de 50m vrije slag te zwemmen en zwom een hele kleine p.r. van 0.30.24 en werd daarmee drieëntwintigste.
Hij weet nu wat het is om te mogen deelnemen en zal nu zeker proberen wat meer limieten te gaan halen.
Bij de meisjes junioren één waren het Carlijn Gruppen en Jasmijn Sterken waar deze kampioenschappen een zwaar weekend werd.
Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in het zwembad met daar tussendoor een uurtje terug in het huisje.
Zij hadden een druk programma met veel afstanden die ze moesten zwemmen en beide hebben laten zien dat zij in Nederland mee kunnen doen.
Was het nog niet met medailles dan was het zeker met het zwemmen, wat beide supergoed en fantastisch mooi kunnen en dat zal voor de toekomst heel goed uit gaan pakken.
Carlijn zwom zich op de 200m rugcrawl naar een vijfde plek in een mooie tijd 2.42.21 en dat was maar één seconde achter de nummer drie.
Charley Blide had de nodige limieten gehaald en liet zien dat zij op verschillende afstanden en slagen goed kan zwemmen.
Voor haar was dit N.K. het doel om haar tijden te verbeteren en dan laten zien dat ze nog steeds met de top mee kan doen.
Dat dit zeker het geval is liet ze zien, waarbij ze op de 50m vrije slag zesde werd in een mooi p.r. van 0.29.33, bij de 100m rugcrawl achtste en bij de 400m wisselslag zag zij haar p.r. beloond met een elfde plaats.
Daarnaast zwom ze nog de nodige afstanden en daar bleef ze net buiten de top tien.
Flynn Peeks zette bij zijn 200m vrije slag een nieuwe tijd neer van 2.16.98 maar dat zal nog wel wat sneller moeten gaan om in de top tien van de jongens 2005 te kunnen mee gaan doen.
Bij de 200m rugcrawl bleef hij net boven zijn beste tijd, hij zal nu gaan proberen voor het zomer N.K. toch iets meer limieten te krijgen.
Zijn broer Mac begon bij de 200m vrije slag te voorzichtig en bleef daar boven zijn beste tijd, daar baalde hij erg van en dacht bij de 200m rugcrawl dat dit niet weer ging gebeuren.
Daar vertrok hij op zijn p.r. en dat resulteerde dan ook direct in een hele mooie tijd van 2.17.21 en dat was de zevende plaats.
Owen Peeks had vooral de zwaardere afstanden te zwemmen dit weekend waarbij de 1500m op donderdagmiddag er direct flink in hakte.
Hij zwom een hele mooie race en verbeterde daarbij zijn p.r. met acht seconden naar 16.31.17 waarmee hij een nieuw Drents record zwom en vijfde werd.
Verder zwom hij de 200m en 400m vrije slag en bij beide kwamen er nieuwe tijden op de klok, waarbij de 4.05.93 heel erg goed was en daar werd hij tiende mee.
Bij de zware 400m wisselslag weer een dik p.r. van 4.43.08 en dat leverde een elfde plaats op en hij kan erg tevreden terugkijken op dit NK.
Coen de Lang lag naast Owen op de 400m wisselslag en moest in de laatste 100m borstcrawl Owen laten gaan, maar zwom toch nog een kleine p.r. 4.45.27.
Zijn focus lag op de rugcrawl dit NJJK en dat liet hij zien, bij de 50m dook hij met 0.27.56 onder de 0.28 seconden en bij de 100m ging hij nu naar een mooie 0.58.81.
Bij de 200m waar hij eigenlijk het meeste van verwachtte ging hij veel te voorzichtig weg en dat bracht dan ook geen nieuwe tijd voor hem en daar baalde hij erg van.
Gelukkig gaat hij dit a.s. weekend naar Tilburg waar de Open Nederlandse kampioenschappen gezwommen worden, daar mag hij de 200m rugcrawl nog een keer tussen de grote heren gaan zwemmen.
Charlotte Wilbers zwemt dit jaar bij de jeugd twee en zelf is ze jeugd één, wat betekent dat het lastig is om medailles te gaan halen wat ze de laatste jaren wel gewend is.
Nu was het zaak om haar tijden te blijven verbeteren en dat deed ze bij de meeste afstanden.
Zwaar programma voor haar, waarbij ze vooral de langere afstanden zwemt zoals de 400, 800 vrije slag en de 400m wisselslag. Op de 200m en 800m vrij zwom ze een nieuw Drents record.
Daarbij nog de rug afstanden en de estafettes met de meisjes van haar leeftijd, Dominique Dingshoff, Senna van der Veen en eerdergenoemde Mirthe Schenkel.
Dominique Dingshoff zwom persoonlijk ook de 200, 400 en 800m vrije slag waarbij ze vooral op de 800m een dik p.r. zwom 9.43.11.
Verder kwam ze niet aan haar beste tijden persoonlijk, maar als startzwemster bij de 4 x 200m vrije slag kwam zij tot een p.r.van 2.14.07 en werden ze zesde in een nieuw Drents record.
Bij de 4 x 100m wisselslag kwamen ze eindelijk op gang en dit werd dan ook meteen de beste estafette van dit weekend.
Startzwemster Senna van der Veen begon op de rug met een mooi p.r. en daarna was het Mirthe Schenkel met haar schoolslag die de ploeg in de race hield.
Charlotte Wilbers liet zien dat ze een hele goede vlinderslag kan zwemmen en haalde een mooie splittijd 1.11.91, waarna Dominique nog even liet zien toch wel erg goed te kunnen zwemmen en sloot af met 1.02.02.
Al met al een kampioenschap om met tevredenheid op terug te kijken en nu gaan we verder in het 50m bad waar dit zomer de Nederlandse Kampioenschappen in gehouden worden.


 door Jennie Nijenhuis,  foto: Jessica van Dijk.