Thuisspeler Noël Koene wint GP in Hoogeveen

Hoogeveen – De tweede editie van de GP Jan Oldenkamp is gewonnen door Noël Koene. Noël is lid van Schaakclub Hoogeveen en wist zo een mooie overwinning voor de organiserende vereniging binnen te slepen.

Uiteindelijk wisten vier spelers van Schaakclub Hoogeveen een prijs in de wacht te slepen in wat een druk schaakweekend voor de jeugd was. Vrijdagavond won het eerste jeugdteam nog mooi met 2,5-1,5 van Winschoten in de Noordelijke Jeugdcompetitie.

Er zijn in het verleden vaker jeugdschaaktoernooien in Hoogeveen gehouden. Vanaf vorig jaar wordt de traditionele jeugd-GP vernoemd naar Jan Oldenkamp. Oldankamp heeft een belangrijke rol gespeeld in het Hoogeveense schaakleven. Gelukkig stond zijn gezondheid het nog toe dat hij het toernooi kon openen.

Met 72 deelnemers was er een grote opkomst. Uiteindelijk eindigde geen enkele speler op nul punten. Dat is erg fijn. Ook was er voor elke deelnemers een vaantje.

In de hoofdgroep werd het een spannende strijd tussen Noël Koene van Schaakclub Hoogeveen en Hendrik Heikamp, uit Friesland, die dit seizoen de meeste GP-toernooien wint. In de derde ronde wist Noël het onderlinge duel te winnen en daarmee beslag te leggen op de hoofdprijs.

Er waren meer prijzen van Schaakclub Hoogeveen. In de D-groep legde Thomas Roeten met drie andere spelers beslag op een gedeelde tweede plaats. In de E-groep werd Jan-Wietse Klijn ongedeeld tweede en in de H-groep werd Yenz Nijman gedeeld derde.

Noël Koene (tweede van links) tijdens de prijsuitreiking van de A-groep. Foto Jan van Os