Sport

Spanning is voelbaar voor 43ste editie Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

Steenwijksmoer – Gespreksonderwerp nummer één in menig voetbalkantine in deze laatste dagen van 2019 is ongetwijfeld het 43ste Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Het immens populaire zaalvoetbaltoernooi voor veldteams zit er weer aan te komen. De voorronde vindt deze keer laat in het jaar plaats, namelijk op 28 december. Dan gaan de honderd teams proberen de 43ste editie op haar naam te brengen. De spanning is te snijden en zal MSC opnieuw de beker met de grote oren omhoog mogen houden of zegeviert een andere winnaar?

Op zaterdag 28 december 2019 vanaf 18.00 uur gaat deze editie van start in twintig hallen tegelijk en één van de honderd deelnemende teams zal op zaterdag 11 januari 2020 als winnaar eeuwige roem ten deel vallen. De clubs beginnen al met de voorbereiding en de spanning is bij de deelnemers en het publiek al voelbaar. Men kan niet wachten, totdat het voetbalspektakel weer van start gaat. Op 21 december is er bijvoorbeeld in Het Activum in Hoogeveen een voorbereidend toernooi met clubs uit de gemeente Hoogeveen.

De voorronde wordt op zaterdag 28 december afgewerkt en dat is voor het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi vrij laat. ,,Ja, maar eerder kon niet, omdat de KNVB op 22 december nog een inhaalprogramma heeft gepland,” zegt commissielid en oud-voorzitter Jo Assen. Als de oliebollen, het vuurwerk en de nieuwjaarborrels net achter ons liggen, vindt al de kwartfinale plaats op donderdag 2 januri 2020. Dan wordt het kort dag, want twee dagen later, op zaterdag 4 januari, wordt de halve finale in vijf hallen gespeeld. De tussenronde is op woensdag 8 januari, waarna op zaterdag 11 januari 2020 de climax van de 43ste editie aan de orde is.

Er zijn in vergelijking met het vorige toernooi vier mutaties in het immense deelnemersveld. HZVV, Oldambtster Boys, DOS ’63 en De Treffer ‘16 hebben afgezegd. Opvallend is toch de wel afwezigheid van zesvoudig winnaar en Hoofdklasser HZVV, dat zich volledig wil richten op de competitie. ‘Dat vinden we als organisatie jammer, maar we snappen het niet helemaal,” zegt commissielid en ex-secretaris Jan Stroeve. ,,Er zijn meer ploegen die na het Protos-toernooi beter voor de dag komen dan ploegen die minder voor de dag komen in de veldcompetitie daarna. Het blijft jammer. HZVV was altijd een smaakmaker met veel supporters.” Een van de vier nieuwelingen is de zaterdag eersteklasser DOS ’37 uit Vriezenveen. Vijf jaar was de ploeg afwezig, maar daarvoor was DOS ‘37 enkele jaren present. De tweede nieuwkomer is zondag eersteklasser Gomos uit Norg. Stroeve en Assen moeten diep graven in hun herinnering, want Gomos blijkt heel lang geleden al eens meegedaan te hebben. De andere nieuwelingen zijn de zaterdag vierdeklasser MVV ’69 uit Hellendoorn en de zondag derdeklasser Vako uit Vries. MVV ’66 neemt in poule Q in Zuidwolde de plaats in van DOS ’63. VAKO speelt in poule R in Emmercompascuum in plaats van De Treffer ’16.

Wat betreft de sporthallen waarin gespeeld wordt tijdens de voorronde, is er een opvallende wijziging. Voor het eerst in de geschiedenis van het Protos-Weering-Zaalvoetbaltoernooi wordt er in Meppel een voorronde gespeeld. ,,Drie ploegen uit Meppel doen mee en daarom hebben we een voorronde in Topsporthal Ezinge in Meppel gepland,” zegt Assen. ,,We hebben in de voorronde zeven sporthallen in de gemeente Emmen en we zouden graag ook in een andere regio sporthallen willen gebruiken. We willen proberen ook die regio enthousiast te maken voor ons toernooi.” Deze editie wordt er in de sporthal in Veenoord niet gespeeld.  Verder wordt er in dezelfde hallen gespeeld als tijdens de vorige editie. De voorronde is weer een enorme aanslag op het vrijwilligerspotentieel van Protos, want er zijn dan maar liefst tweehonderd vrijwilligers in de weer om alles goed te laten verlopen. Jan Stroeve is contactpersoon voor de scheidsrechters en tijdens de voorronde was het geen probleem om veertig scheidsrechters enthousiast te maken om te fluiten. ,,Nee, dat was geen enkel probleem. Dat hebben we nog nooit zo snel kunnen regelen als voorheen. Iedereen wil graag bij ons fluiten. Vanaf de tweede ronde wordt er in duo’s gefloten en dat is ons vorig jaar goed bevallen. Vanaf de halve finale gebruiken de scheidsrechters weer headsets. Dat is echt een schot in de roos. De scheidsrechters zijn daar ook erg tevreden over. Dat is echt een verrijking voor het toernooi.”

Stroeve en Assen zijn nog wel commissielied, maar hebben geen verantwoordelijke taak meer in de organisatie. Jo Assen is lid van de sponsorcommissie en Jan Stroeve is contactpersoon van de scheidsrechters. Daarnaast verrichten beiden hand-en-spandiensten. Deze nieuwe functies bevalt het duo goed. ,,We zijn niet meer het eerste aanspreekpunt. De druk is weg en we hebben geen verantwoordelijkheid meer. Dat neemt niet weg dat het toch weer begint te kriebelen, omdat het toernooi er weer aan zit te komen. Deze editie vinden we net zo mooi als de eerste keer. De organisatie is een geoliede machine. We hebben er weer heel veel zin in,” zeggen beiden enthousiast.

Het tijdschema van het 43e PWZ toernooi is als volgt: voorronde: zaterdag 28 december 2019 (18.00), kwartfinale: donderdag 2 januari 2020, halve finale: zaterdag 4 januari 2020, tussenronde: woensdag 8 januari 2020, finale: zaterdag 11 januari 2020.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen