Sport

Siebe Kortleven tweede op NK jeugddammen

Hoogeveen – Zaterdag vond het Nederlands kampioenschap voor welpen plaats en de finaledag van de pupillen meisjes. Siebe Kortleven van de Hoogeveense damclub behaalde een prachtige prestatie door tweede van Nederland te worden bij de welpen. Een ongekende prestatie van het damtalent uit Noordscheschut.

De twintig welpen speelden negen rondes met een verkort speeltempo. Het snelle spel ligt Siebe wel en hij won maar liefst zes partijen. Hij moest alleen twee verliespartijen tegen de oppermachtige kampioen, Matheo Boxum uit Emmeloord, en de nummer drie Alexei Ovsyanko uit Eindhoven incasseren.

Pessenaar Mart Slim speelde ook een goed NK en eindigde vijfde. Hij behaalde evenveel punten als de nummer drie, maar trof enkele zwakkere tegenstanders. Toch een knappe prestatie, want vorig jaar eindigde hij 17e.

De Hoogeveense Emmely Kruizinga kreeg een organisatieplek aangeboden. In de meivakantie speelde ze ook al een NK bij de meisjes. Het was voor Emmely een loodzwaar, maar wel een leerzaam NK. Ze moest veel verliespartijen verdragen en dat kwam erg hard aan. Ze werd uiteindelijk 19e.

Voor de pupillen meisjes begon het NK al op donderdag. Zij hadden meer denktijd en speelden met 17 deelnemers acht rondes. De drie Hoogeveense speelsters konden goed meedraaien met de top. Op de finaledag werden de laatste twee rondes gespeeld.

Maar liefst zeven speelsters maakten nog kans op een top-3 klassering en ook de Hoogeveense Elise Schouten. Elise liet zien dat ze iedereen lastig kon maken, maar ook haarzelf. Door enkele slordige heden op het mentale vlak verspeelde ze onnodig punten. De laatste twee rondes speelde erg sterk en won met een geweldige hekstellingstrategie van Yulia Bintsarovska uit Kampen. Dit werd ook bekroond voor de mooiste partij van het toernooi. In de slotronde had ze topspeelster Demi Peters uit Winschoten in de houdgreep gelegd, maar was ietwat onnauwkeurig in de afwerking. Toch heeft Elise het super gedaan en eindigde ze zesde.

Voor Charell Schuller waren de laatste twee dagen minder goed verlopen. Vrijdag had ze alle kansen om aan te haken bij de top. In plaats van twee keer te winnen, verloor ze twee keer door een kleine combinatie. Dat was een enorme teleurstelling. Haar kansen op een topklassering waren hiermee verkeken en ze eindigde op een 10e plek.

Nieuwkomer Sophie Blenkers verraste vriend en vijand. In de halve finale verloor ze alle partijen, maar op dit NK liet ze zien dat ze sterker is geworden. Ze behaalde 8 punten en boekte een mooie 12e plek. Zowel Charell als Sophie mogen volgend jaar ook dit NK spelen. Elise mag het hogerop proberen bij de aspiranten.

Denksportstad Hoogeveen heeft weer een enorme boost gekregen van deze jeugdkampioenschappen. Alle twee toernooien waren goed verlopen en de KNDB was lovend op de organisatie en in het bijzonder de jonge organistoren Vera Brunink, Jasmijn Scholtens en Nicole de Vries.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen