Sport

Sensatie bij het Hoogeveen Open damtoernooi

Hoogeveen – Het Hoogeveen Open damtoernooi dat maandag van start is gegaan met 136 heeft een verrassende koploper. Jeugdspeler Matheo Boxum, pas 13 jaar oud en woonachtig in Emmeloord, heeft de leiding gepakt door in de zesde ronde Kameroener en Internationaal Meester Christian Niami te verslaan. Maar liefst 15 dammers staan een punt achter op Boxum, onder wie Hoogeveense dammers Rick Hakvoort, Natalia Sadowska en Michel Stempher. Morgen vindt de laatste en finaleronde plaats.

Jeugdspeler Matheo Boxum (13) gaat aan de leiding

De topspelers Alexander Schwarzman, Guntis Valneris en Jitse Slump wisten nog geen vierde overwinning achter hun naam te zetten. Dit lukte Matheo Boxum in de zesde ronde juist wel. Zijn tegenstander had al in het middenspel positionele problemen door een zwakke lange vleugel. Een totale opsluiting zag Niami niet zitten en besloot om riskante zetten te spelen om zo Boxum te verleiden. Echter, de talentvolle jeugddammer wist met een strakke hand de partij naar zich toe te trekken door de aanval van zijn tegenstander te verorberen.

De Hoogeveense topspelers doen het ook uitstekend. Rick Hakvoort bezet na zes ronde samen met grootmeester Schwarzman een gedeelde tweede plaats. Hakvoort kreeg twee grootmeesters voor zijn kiezen in de zware dubbele ronde op de donderdag. Zo trof hij eerst Aleksej Domchev en in de middagronde de voormalig wereldkampioen dammen (1994) Guntis Valneris uit Letland. Beide partijen hield hij ze verdienstelijk op een remise.

Natalia Sadowska kreeg eerst Valneris in de vijfde ronde. Valneris probeerde via een hekstelling de stand van Sadowska vast te zetten, maar de tweevoudig wereldkampioen bij de vrouwen gaf geen krimp en speelde het handig naar remise. In de zesde ronde werd ook de Nederlandse topdammer Jitse Slump op gelijke hoogte gehouden.

Michel Stempher wist in de zesde ronde Anton Kosior te verslaan met geweldige rekenkracht. In het late middenspel kreeg Stempher alle strategische velden in handen met al gevolg dat hij een winnende doorbraak kon realiseren. Het eindspel wat daar uit voortkwam was voor Stempher een kwestie van techniek om het af te maken. In de zesde ronde trof hij de sterkste speler in het veld, Alexander Schwarzman. Stempher begon aanvallend aan de partij. Schwarzman probeerde de aanval zo goed mogelijk tegen te spelen, maar Stempher bleef koel en had weinig moeite om tot remise te komen.

Hoe dan ook wordt het een spannende slotfase met nog twee ronden te gaan. Vandaag vindt de zevende ronde plaats en morgen, op de slotdag, wordt de achtste ronde gehouden om 10:00 uur bij MFC de Magneet. Vandaag treft Matheo Boxum grootmeester Alexander Schwarzman. Alle informatie over het toernooi is te vinden op www.hoogeveenopen.nl

Foto: Nicole de Vries

Op de foto: Matheo Boxum tegen Christian Niami

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen