Scholma en Kroesbergen spekkopers MTB Open damtoernooi

Hoogeveen – Auke Scholma en Michiel Kroesbergen hebben dinsdag 14 augustus op de tweede dag van het MTB Open een slag geslagen: beide spelers hebben uit drie wedstrijden de maximale score bereikt, terwijl de andere spelers ten minste één punt hebben gemorst.
Door Michel Stempher

In de ochtendronde liet Kroesbergen zijn tegenstander Maarten Wichgers denken dat deze beter stond, maar niets bleek minder waar: middels prachtige omsingelingsmanoeuvres werd Wichgers naar de afgrond gedreven. Scholma hanteerde een onorthodoxe strategie tegen Rinus Morsink. Morsink zag door de bomen het bos niet meer en hij tuinde in een eenvoudige combinatie. De grootste verrassingen in deze ronde kwamen op naam van Gert Bosker en Han Beverdam tegen sterke grootmeesters. De eerstgenoemde kreeg een voor hem bekende variant op het bord, waardoor het vrij gemakkelijk naar remise liep tegen Ndjofang. Beverdam kwam onder druk te staan tegen Samb, maar de remisemarge werd niet uit het oog verloren. Deze topprestatie was voor de organisatie voldoende om Beverdam te selecteren voor de titel ‘speler van de ronde’.

In de middagronde verkreeg Scholma zijn geliefde aanvalsspel tegen Danny Staal. Staal werd gedurende de partij compleet naar achteren geduwd en mede door deze aanhoudende druk zette Staal een combinatie open. Kroesbergen had evenals Scholma erg sterk centrumspel op het bord getoverd. Tegenstander Anton Schotanus, in het verleden toch al zeer vaak deelnemer aan de finale van het Nederlands kampioenschap, wist niet wat hem overkwam en hij moest dan ook beteuterd toekijken hoe zijn stelling de vernieling in werd geholpen. Deze ronde was de grootste verrassing dat Wim Koopman een veel hoger ingeschaalde deelnemer verschalkte. Dit resultaat kwam tot stand door een gigantische blunder van Gert Bosker. In plaats van een berekende damcombinatie sloeg Koopman op een andere manier drie schijven, waarna de partij ineens beslecht was.
Morgen vindt vanaf 13:00 uur de vierde ronde plaats met als belangrijkste duel het treffen tussen de koplopers Scholma en Kroesbergen. Deze ronde zal evenals de voorgaande ronden plaatshebben in Wijkcentrum ‘het Knooppunt’. Naast het reguliere toernooi werken regionale toptalenten hun tweede ronde van het jeugdtoernooi af.
Foto Michel Stempher : Medekoploper Michiel Kroesbergen verslaat Anton Schotanus.