Sport

Nick Waterink damt ijzersterk op MTB Open

Hoogeveen – Het M(ijn)heer T(ruck) B(anden) Open internationaal damtoernooi is maandag van start gegaan. Inmiddels zijn er zes rondes gespeeld. Twee afrikanen staan, Damien Messinga uit Kameroen en Ndiaga Samb uit Senegal, staan aan kop. Zij worden achtervolgt door de Hoogevener Nick Waterink.

Nick boekte woensdag een belangrijke overwinning op een grootmeester. In een gestroomlijnde aanvalspartij versloeg hij Jos Stokkel uit Huissen.  De in Hoogezand opgegroeide Jos Stokkel verkaste in 1980 naar Arnhem, werd in 1989 nationaal kampioen en bouwde ondertussen aan een succesvolle loopbaan. Daardoor kan de inmiddels 59-jarige Stokkel nu volop tijd investeren in de damsport. Bij zijn debuut in Hoogeveen aast hij dan ook op een podiumplek. Die ambitie liep echter lelijke averij op door toedoen van Nick Waterink. De Hoogeveense Sportman van het jaar pendelt deze week als aankomend student Sociale Geografie en Planologie op en neer naar de Keiweek in Groningen. De ultrakorte nachtrust en bijkomende versnaperingen deerden de 20-jarige jongeling niet. De favoriete Keller-aanval van Stokkel werd in een ragfijne omsingeling volkomen klemgezet en in een 11 om 11 positie gaf de grootmeester gedesillusioneerd op. Een regelrechte topprestatie van Waterink.

Het was gisteren bijltjesdag in een slopende dubbele ronde. Samb en Messinga kwamen beiden eenmaal tot winst, waarmee de Afrikanen een punt voorsprong hebben genomen op het peloton van 126 dammers.

Messinga had een engeltje op zijn schouder. Na een solide remise met Macodou NDiaye kreeg hij al na dertien zetten de punten cadeau van de blunderende Henk Grotenhuis ten Harkel, zie blijkbaar nog met zijn gedachten bij zijn prijswinnende zege op grootmeester Ron Heusdens was.

Samb had een zware kluif aan dampromotor Zainal Palmans uit Hoogeveen, die vocht voor elke schijf, maar uiteindelijk zijn meerdere moest erkennen in het strategisch meesterschap van de Senegalees.

De tweede Hoogeveen troef Nick Waterink gaf de grote Jean Marc-Ndjofang geen duimbreed toe, terwijl ook diens clubgenoot Rik Hakvoort zich met twee zeges bij de twaalf achtervolgers voegde.

Vandaag treffen Samb en Messinga elkaar. Nick Waterink mag tegen de sterke Thomy Mbongo. Wie wint heeft de eindzege voor het grijpen. Bij remise zal het zaterdag ongetwijfeld aankomen op een massasprint, waarin dan nog zeker twintig dammers kans maken op het podium.

Het toernooi is tot en met zaterdag te volgen op  www.damclubhoogeveen.nl/toernooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen