Sport

MTB Open damtoernooi met recordaantal van start

Hoogeveen – De jubileumeditie van het M(ijnheer) T(ruck) B(anden) is met een recordaantal deelnemers van start gegaan. Maar liefst 126 dammers zijn naar Hoogeveen gekomen, onder wie zeven grootmeesters. Daarnaast spelen ook acht jeugdspelers een eigen rondtoernooi. De speelzaal is gezellig vol.

Maarten Wichgers blikte tijdens de opening nog eens terug hoe het MTB Open is ontstaan. “Tien jaar geleden organiseerden we een invitatietoernooi met 16 jeugdspelers. Tijdens dat toernooi werd ook het eerste MTB Open georganiseerd met een kleine 50 man. Met veel dank aan onze sponsors hebben we dit open toernooi door kunnen zetten.” Inmiddels is het MTB Open, tevens open NK, uitgegroeid tot een vast toernooi op de damkalender. “Wij zijn de sponsors, deelnemers en alle vrijwilligers dankbaar dat vandaag de tiende editie mag gaan beginnen.”

De kersverse sneldamkampioen van Europa, Matheo Boxum uit Emmeloord, had de eer om de openingszet te verrichten aan het bord van Alberto Waterink, een belangrijke steunpilaar van het damtoernooi. “Dat ik uiteindelijk de financiële steun heb toegezegd blijkt wel uit het feit dat dat de bodem is geweest voor het MTB Open. Ik ben er trots op dat we met z’n allen al die jaren weer een mooi  toernooi hebben neergezet en dat ik als ondernemer ook bij deze jubileumeditie weer mijn steentje kan bijdragen.” Alberto startte tevens het toernooi goed door een puntje af te snoepen van clubgenoot Bé Eggens.

 

Internationaal arbiter, Frank Teer, mocht het startsein geven. Teer is voor het eerst arbiter in Hoogeveen. Eerder heeft hij wel is meegedaan aan het toernooi, maar doordat de ‘vaste’ Belgische arbiter Johan Demasure een toernooi moest fluiten in China, werd hij gevraagd om de jubileumeditie in goede banen te leiden.

 

De eerste ronde ging iets na 13:00 uur van start. En na nog geeneens uur los te zijn gegaan, waren de eerste partijen alweer uit. Het merendeel van de deelnemers waren wel vier uur lang, en sommigen vijf uur, aan het bord gekluisterd. Soms hielpen de dankbare en onmisbare vrijwilligers van de barbediening een handje mee om de bestelling aan tafel te brengen. Zo raakte de spelers in tijdnood niet in paniek.

 

De grootmeesters moesten gelijk aan de bak. Hun tegenstanders waren fel en oerdegelijk. Zo kwam NDiaga Samb uit Kameroen goed weg en moest de Groningse grootmeester, Auke Scholma, diepgaan om Leo Peters uit Grambergen te tackelen. Alleen de Litouwse grootmeester, Aleksej Domchev, kwam niet door de Rotterdamse muur van Iwan Fung die erg sterk speelde.

 

Bij de jeugd werd in de eerste voorronde gelijk enkele tikken uitgedeeld. Hoogeveners Siebe Kortleven, Sytze Spijker en Niels Bosscher waren hun tegenstanders te slim af. Ook Sophie Blenkers had in het winnende rijtje kunnen staan, maar verloor haar concentratie op het eind en moest haar meerdere erkennen tegen Alyne Goerres uit het Friese Aldeboarn

 

Het toernooi duurt tot en met zaterdag en telt acht rondes. Alle informatie over het toernooi is te vinden op www.damclubhoogeveen.nl/toernooien.

Foto’s: Jasmijn Scholtens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen