Lisa Scholtens 18 zegeviert met tweede plek op NK Dammen Vrouwen

Hoogeveen – Het Basalt Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen is vrijdag ten einde gekomen. Zeven dagen lang was MFC de Magneet het strijdtoneel van veel strijd en spektakel door de Nederlandse topdamsters. De nieuwe Nederlands kampioene werd de van oorsprong Oekraïense grootmeester Darya Tkachenko die een overtuigend toernooi speelde. Hoogeveens succes was er ook, want Lisa Scholtens van de Hoogeveense Damclub, vorig jaar derde, nam beslag op de tweede plek. Ze eindigde maar liefst drie punten voorsprong op internationaal meester Vitalia Doumesh uit Alkmaar die het podium compleet maakte.

Wethouder Roelof Bisschop van de gemeente Hoogeveen voelde zich vereerd om weer de prijzen te mogen uitreiken. Hij prees de organisatie, onder leiding van Vera Brunink (19) uit Hollandscheveld, voor het organiseren van een topevenement in Hoogeveen. Ook was hij onder de indruk dat de Hoogeveense jeugddamclub hun damtalent zo goed kunnen etaleren op (inter)nationale podia. Het was des te leuker dat hij de zilveren medaille kon uitreiken aan Lisa.

Lisa was zelf ook tevreden over het toernooi: “Mijn doel was om net als vorig jaar minstens derde te worden, dus met de tweede plek ruim voor de concurrentie ben ik dik tevreden. Mijn beste partij was de eerste tegen Yulia Bintsarovska, toen lukte alles. Daarna kon ik met enig geluk lang meedoen om de titel. Jammer dat het tegen Tkachenko fout ging, maar tegen een viervoudig wereldkampioene is dat geen schande.” Lisa, onlangs geslaagd voor het VWO, zit inmiddels in de voorbereiding voor het wereldkampioenschap vrouwen dat in het najaar wordt georganiseerd op Curaçao. Het NK was een goede leerschool. Met het afmaken zit het wel snor, want elke kans die zij kreeg werd benut met een overwinning. Deze maand gaat ze nog een World Cup spelen in Rotterdam en vervolgens het zomertoernooi in Nijmegen. In augustus heeft ze weer een ‘thuis’ toernooi, want van 14 tot en met 19 augustus vindt het internationaal damtoernooi in Hoogeveen plaats waar 130 deelnemers aan meedoen. Al met al een mooie damzomer om volop te genieten, te experimenteren en het versterken van strategieën.

De organisatie was door het team van DroomDamsters en Fitter Brein een goed geoliede machine. Toernooidirectrice Vera kijkt terug op een geslaagd toernooi: “De spelers hadden het erg naar hun zin. Wij werden goed geholpen door de vrijwilligers van MFC De Magneet. Ook zijn we de trouwe sponsors, de provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen erg dankbaar voor hun steun. Daarnaast was de organisatie goed op elkaar ingespeeld. De ervaringen van vorig jaar, toen we het NK voor het eerst organiseerde in het Klooster, hebben ons goed geholpen. Wij streven naar professionaliteit voor het meisjes- en vrouwendammen en dat hebben we met het NK goed laten zien.” Volgend jaar vindt het NK nog eenmaal plaats in Hoogeveen. “De volgende NK-editie gaan we afsluiten met een knaller.”

De Hoogeveense debutante, Elise Schouten (16), had haar toernooi niet. Vorig jaar promoveerde ze naar de A-groep dankzij haar overtuigende toernooiwinst in de B-groep. Elise werd hekkensluiter met drie punten. Ook werd het Proost Management NK-B voor de tweede keer georganiseerd in Hoogeveen. Daar deden zeven deelneemsters aan mee. Daniëlla de Vos werd ruim eerste en mag volgend jaar meedoen in de A-groep. Charell Schuller (16) uit Hollandscheveld kwam met een overwinning niet verder dan de zevende plek.