Sport

Landskampioen een maatje te groot voor damclub HDC Hoogeveen

Het tiental van de Drentse ereklasseclub HDC Hoogeveen is tegen een harde nederlaag aangelopen tegen de regerend titelhouder Van Stigt Thans. Het team uit Schiedam won geheel verdiend met 5-15, ondanks een nederlaag van de voormalig Nederlands kampioen Ron Heusdens tegen Nick Waterink.

 

Door Michel Stempher

 

De wedstrijd begon al vervelend voor Hoogeveen, doordat enkele uren voor de wedstrijd een van de geplande spelers zich moest afmelden door ziekte. Frits Luteijn streek hierdoor de overwinning op zonder te hoeven spelen. Teamcaptain Michel Stempher kwam vervolgens slecht uit de opening tegen Anton van Berkel, waarna er niks anders meer resteerde dan een lange verdediging. Stempher vond keer op keer de meest nauwkeurige verdediging en nadat Van Berkel een remisecombinatie over het hoofd zag, werd de vrede snel getekend. (1-3)

 

Roland Kreeft had het genoegen om te mogen dammen tegen de inmiddels gepensioneerde bondscoach Rob Clerc. Clerc zette het Hoogeveense jeugdtalent vanaf de opening in een opsluiting, maar Kreeft vond steeds de sterkste zet. Op het moment dat het gevaar grotendeels geweken leek, toonde Clerc aan dat hij het dammen nog niet verleerd is. Na een vernuftig eindspelgambiet -als besluit van de Schiedamse grootmeester- wierp Kreeft uiteindelijk de handdoek. Ondertussen hadden Zainal Palmans en Hein Meijer de remise al getekend na een partij zonder grote kansen. (2-6)

 

Het ging hierna erg hard. Klaas Leijenaar leek lange tijd aan de goede kant van het bord te zitten tegen de kersverse grootmeester Jitse Slump. Na een blunder van Leijenaar was het echter Slump die er met de winst vandoor ging. Rick Hakvoort verrekende zich in een al lastige stand een tempo en kon niet veel meer anders spelen dan een wanhoopscombinatie. De voormalige wereldkampioen Anatali Gantvarg raakte echter niet in de war en won zonder problemen het overmachtseindspel. Nicole de Vries zette een erg offensief plan tegenover het damgeweld van de Duitse grootmeester Vadim Virny. Het krachtsverschil tussen de twee spelers bleek te groot, maar De Vries kan terugkijken op een erg sterke partij. (2-12)

 

De overige partijen deden er met deze tussenstand al niet meer toe, behalve dan voor de statistieken. Nick Waterink redde de eer met een heerlijke scalp. Grootmeester en voormalig Nederlands kampioen Ron Heusdens werd in het late middenspel onder grote druk gezet door Waterink. Met een prachtige oppositievariant bekroonde Waterink zijn erg sterke opzet. Maikel Palmans kon het helaas niet bolwerken tegen Casper Remeijer, maar Maarten Wichgers speelde feilloos zijn iets mindere stelling naar remise tegen Emre Hageman (5-15)

 

De dammers uit Hoogeveen staan er ondanks deze zware nederlaag nog steeds goed voor. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen iets minder sterke tegenstanders is één wedstrijdpunt vermoedelijk voldoende voor lijfsbehoud. Over twee weken wacht in Friesland het duel tegen de Damcombinatie Fryslân.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen