Kwiek sluit turnseizoen af met maar liefst 23 medailles

Zuidwolde/Hoogeveen. Afgelopen zaterdag werden in Zuidwolde de toestelfinales turnen gehouden. De beste meiden van Drenthe hadden zich middels kwalificatiewedstrijden hiervoor geplaatst. Voor Kwiek hadden alle turnsters zich op één of meerdere toestellen geplaatst.

Helaas konden Jasmijn Roeloffzen en Julia Zwiers niet meedoen vanwege een blessure. De overige turnsters behaalden 10 gouden, 10 zilveren en 3 bronzen medailles.
Verdeeld over de hele dag van ’s morgens 8.00 uur tot ruim 19.00 uur waren de wedstrijden voor de jongste meiden, instap, tot aan de senioren in verschillende niveau’s. In de afgelopen weken hebben de meiden van Kwiek extra getraind op de behaalde toestellen. Verbeteringen op uitvoering, stabiliteit of uitgangswaarde werden doorgevoerd om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Babet Zijnge (Instap D2)en Rosan van der Bijl (Instap D1) waren de jongste meiden in het veld voor Kwiek. Beide hadden zich geplaatst voor alle vier de toestellen. De meiden voerden hun oefeningen ook goed uit. Echter hangt het ook van de tegenstanders af wat het uiteindelijke resultaat is. Babet haalde als hoogste op balk de vijfde plaats. Rosan moest zich vier keer een medaille om laten hangen, 2x goud en 2x zilver. In de categorie Pupil 1kwamen vijf meiden voor Kwiek uit. Amber Roeloffzen, Carensa Smit en Ilona Riesthuis (allen D2) zaten in de grootste groep, zodat een medaille halen weer extra moeilijk was. Helaas lukte dit Amber ook niet, maar met een tiende achterstand op de nummer drie zat ze er behoorlijk dicht bij op het toestel brug. Haar maatjes waren iets fortuinlijker. Carensa werd net tweede op brug (verschil 0.05 punt) en Ilona werd met netjes werken, wat ze inmiddels duidelijk beter doet, tweede op vloer en veroverde ze goud op de balk.
Lieke Zijnge (Pupil 2/D1) had zich geplaatst voor sprong en brug, maar niet voor haar favoriete toestel vloer. Gelukkig, nu haar arabier-flikflak ook weer beter gaat, kreeg ze te horen dat ze hieraan toch nog mee mocht doen. Vol goede moed, met haar maatje Lisa Kraijestein turnden ze hun oefeningen. Allebei de streksalto op sprong en mooie brugoefeningen. Helaas viel Lieke buiten de prijzen, maar Lisa mocht twee keer het podium betreden. Ze werd tweede op balk en Drents Kampioen op sprong.
Elfi van den Berg (Jeugd 1/D1) turnt zich dit jaar vaak op het podium in de meerkamp en had zich geplaatst voor alle toestellen. Wat bleek was dat een goede score op de meerkamp niet perse een medaille betekent op de toestelfinale, want Elfi kwam niet hoger dan de vijfde plaats op brug. Esmé Stevens (Jeugd 1/D2) deed het omgekeerde, zich n.l. ‘slechts’ voor één toestel plaatsen en dan wel een medaille halen. Ze werd tweede op haar toestel brug, waar haar ruime turnen steeds meer opvalt.
In de categorie Jeugd 2/F had Merel Roeloffzen zich geplaatst voor brug en balk. Inmiddels de kip beter turnend en in basis netjes genoeg zou ze een medaille kunnen winnen. Met een kleine achterstand lukte dit helaas niet, maar daarentegen behaalde ze op balk de tweede plaats. Dominique Dingshoff, altijd hard werkend mocht uitkomen op brug. In de breedte is Dominique sterk vooruitgegaan en ook haar brug is beter geworden, ondanks of misschien juist dankzij de vele opmerkingen over haar kromme benen. Met een iets lagere uitgangswaarde dan de rest behaalde ze een mooie vijfde plaats op dit toestel.
De groep senioren bij Kwiek is groot, variërend van 15 jaar tot in de 30 turnden deze 8 meiden hun oefeningen. Wat opvalt bij deze leeftijd dat turnsters zich meer gespecialiseerd hebben en weinig meiden alle vier toestellen turnen. Bij de meiden van Kwiek was dit ook het geval. Marjolein Kat (Senior E), Ruth van Doorn (Senior D) en Jiska Jansma, Deirdre Smit, Mala Kremer, Ilse Zwiers (allen Senior C) hadden één toestel en Tamara Bisschop en Nathalie Salomons turnden op twee toestellen. Nathalie behaalde wel twee medailles; brons op balk en goud op brug. Deirdre Smit werd tweede op brug, waar haar maatje Jiska het goud veroverde. En ook Marjolein kan zich Drents Kampioen noemen, voor haar op het toestel balk.
Een prachtige manier van de Kwiekmeiden om hun turnseizoen te beëindigen. We turnen nog een paar weken door en sluiten met elkaar het seizoen af met de gezellige, jaarlijkse barbecue en nog een andere activiteit;).

foto: Kwiek