Jeugddammer Roland Kreeft Europees kampioen

Hoogeveen – Het is de Hoogeveense jeugddammer, Roland Kreeft (16), gelukt om zijn koppositie op het EK Jeugddammen in het Turkse Nevsehir tot aan de laatste ronde te verdedigen. Hiermee pakt hij voor het eerst in zijn damcarrière een grote internationale titel, namelijk Europees jeugddamkampioen in de categorie aspiranten (leeftijden t/m 16 jaar). Ook verkrijgt hij de damtitel ‘Master FMJD (MF)’. Een geweldige prestatie. Nicole de Vries (18), speelt voor het laatst een jeugd-EK, eindigde net buiten het podium met een vijfde plaats. 

Kreeft boekte de ene naar de andere overwinning. Na vijf rondes stond hij met negen punten aan de leiding. Alleen de Pool Daminik Rubaj kon Kreeft bijbenen en had na vijf rondes evenveel punten. Het was een spannende strijd tussen deze twee sterke jeugddammers.

In ronde 6 versloeg Kreeft de Litouwer Dalius Venclovas met een fijne techniek in het klassieke speltype. Nadat zijn tegenstander ook nog eens het kerkhofveld betrad, kon de winst worden veiliggesteld. In deze ronde speelde Rubaj gelijkspel en dit betekende dat Kreeft met één wedstrijdpunt voorsprong aan kop ging. Kreeft had dus alles in eigen hand. Tweemaal winst leverde hem de titel op.

In ronde 7 ging het niet zoals gehoopt voor Kreeft. Hij kwam niet door de sterk verdedigende Pritt Lokotar uit Estland heen, terwijl Rubaj wel won. De laatste ronde moest de definitieve beslissing geven. Bij winst was Kreeft hoe dan ook Europees kampioen, ook al zou Rubaj op hetzelfde puntenaantal eindigen. Kreeft heeft het hele toernooi iets sterkere tegenstanders gehad, waardoor hij meer weerstandpunten zou hebben.

Het was een gemakkelijke laatste wedstrijd voor Kreeft tegen Kris Taimre uit Estland. Zijn tegenstander speelde een “bizarre” partij waardoor Kreeft snel tot winst kon komen. Rubaj speelde de laatste ronde remise. Hierdoor eindigde de Hoogevener alleen aan kop met maar liefst 14 wedstrijdpunten: 6 overwinningen en twee remises.

Kreeft nam tijdens de prijsuitreiking met een brede glimlach zijn Europese titel in ontvangst. “Ik ben blij dat ik eindelijk een goed EK heb kunnen spelen. Ik voelde mij de hele week goed en fit. Over mijn spel ben ik ook zeer tevreden. Ik maakte weinig fouten en ik was effectief en scherp genoeg om mijn tegenstanders lastig te maken. Ik kijk er al weer naar uit om lekker te gaan dammen bij het Rapid- en Blitz-toernooi.”

De Vries had na zes rondes ook goede kansen op een podiumplaats. Op dat moment stond zij met 7 punten op een gedeelde vierde plaats. Echter, in de zevende ronde ging het helemaal mis en vergooide ze haar kansen. Tegen Emilija Batkovskaja uit Litouwen ging het in het eindspel helemaal mis. Door hevige tijdnood overzag de Hoogeveense een verrassende damvangst. Toch herstelde zij zich goed in de achtste ronde met een overwinning en omdat haar concurrenten ook punten verspeelde, had ze nog in de laatste ronde een goede kans op een podiumplek. Er moest dan wel gewonnen worden van de Oekraïense Alona Nosarieva en dat gebeurde niet. De Vries speelde een teleurstellende remise en kwam één punt te kort.

Vandaag wordt ook het EK Rapid gespeeld en morgen het EK Blitz. Dan zijn er weer nieuwe kansen voor Kreeft en De Vries om in de prijzen te vallen. De ontwikkelingen van de Nederlandse jeugddammers zijn te volgen op www.jeugddammen.com.

Foto: Roland Kreeft aan de start van de laatste ronde

Foto gemaakt door: TeamNL KNDB