Sport

Jeugddammer Nick Waterink glorieert op WK

Gomel/Hoogeveen – De Hoogeveense jeugddammer, Nick Waterink, heeft op het wereldkampioenschap jeugddammen in Wit-Rusland tweemaal het podium gehaald. Zo is hij met het klassieke speeltempo en bij het sneldammen derde van de wereld geworden. Een ongelofelijke prestatie van de laatstejaars junior. De andere Hoogeveners eindigden niet in de prijzen: Wouter Sosef (7e) bij de aspiranten, Roland Kreeft (11e) bij de pupillen en Lisa Scholtens eindigde op een teleurstellende 23e plek bij de pupillen meisjes.
Door Zainal Palmans

Nick Waterink ging na zes rondes aan de leiding en had eigenlijk nog een overwinning nodig om de titel veilig te stellen. Hij moest nog drie partijen spelen, dus drie kansen. Echter, alle partijen eindigden in een remise. Tegen de Rus Bursuk, ronde 7, had Waterink een sterke positie in het centrum. Zijn tegenstander bood echter veel weerstand en verdedigde zich secuur. De spannende aanvalspartij tegen de Oekraïner Mezhenin kon alle kanten op. In het middenspel vergaloppeerde de Hoogevener zich, waarna hij peentjes kon zweten. De stand van de Oekraïner was gewonnen, maar hij wist het nog laten lopen. In de laatste ronde moest Waterink winnen om kampioen te worden, maar dan moest hij wel internationaal meester Jitse Slump twee pootjes lichten. Dit was op voorhand een onbegonnen zaak. Kampioen werd de Wit-Rus Michael Semyaniuk en de Nederlander Wouter Wolff eindigde tweede. Waterink kan tevreden terugkrijgen op een zeer geslaagd WK.

Ook Wouter Sosef speelde een verrassend sterk WK. De zevende plek is dik verdiend. Lange tijd dong hij mee voor een podiumstunt, maar in de slotfase van het toernooi waren zijn tegenstanders te sterk en moest hij toezien dat zijn concurrenten hem voorbijgingen op de ranking.
Bij de pupillen wist Roland Kreeft net niet zijn doelstelling te halen: top-10. Met 10 punten kwam hij net op de 11e plaats. Vorig toernooi was Kreeft nog erg wisselvallig in zijn resultaten: veel verliespartijen. Dit toernooi liet hij zien dat hij ook tegen sterke spelers een puntje kan halen. Een plusscore is daarom ook erg knap van de tweedejaars pupil. Volgend jaar heeft hij nog een kans in deze categorie.

Het was niet het toernooi van Lisa Scholtens. Het begin ging al stroef en dat veranderde niet. Het hele toernooi was ze niet in vorm, waardoor veel partijen in remise eindigde of zelfs verloren. Daartegenover werd er weinig raak geschoten. Scholtens is volgend jaar aspirant en wie weet kan ze zich revancheren.
Al met al veel successen van de Hoogeveense damclub en dat zal zeker gevierd worden. Ook is de jeugdafdeling van de damclub druk bezig met de voorbereidingen voor de schooldamkampioenschappen op 7 (groep 7/8), 14 (t/m groep 6) en 21 november (persoonlijk kampioenschap). Wie weet speelt daar dadelijk een toekomstige wereldkampioen.
Foto: Marianne Veld
Op de foto: top-3 WK Junioren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen