Sport

HZVV weer klaar voor Drents Kampioenschap Carbid Schieten

Hoogeveen: Oudjaarsdag vanaf zo’n 10.30 uur zijn ze weer te horen…. de doffe dreunen komend uit de melkbussen van de deelnemers van het Open Drents kampioenschap Melkbus Carbidschieten dat wordt gehouden op de velden van voetbalclub HZVV. Het is al weer de 20e editie van het grootste carbidschietkampioenschap in zijn soort.

Een wedstrijd van carbidschutters die z’n oorsprong kent ergens eind vorige eeuw, toen een club jongelui besloot dat van carbidschieten met een melkbus best een wedstrijd kon worden bedacht. Veel voetbalclubs in de buurt geven op oudjaarsdag een verlaten indruk , bij de stadionterrein in Hoogeveen is hier allerminst sprake van. Hier staan ’s morgens om 10.30 uur de ongeveer 30 deelnemende groepen te popelen om te starten met de wedstrijd die wellicht het hoogtepunt van het jaar brengt.

Door loting wordt bepaald wanneer je op de platte boerenkar mag gaan knallen. Een boerenkar die staat opgesteld aan de kop van het voetbalveld, met daarop de 8 deelnemers die op dat moment aan de beurt zijn. Met een melkbus moet de plastic bal door de explosie in de melkbus zo ver mogelijk worden weggeschoten. Nadat alle deelnemers 2 keer 8 pogingen hebben gewaagd wordt een tussenstand opgemaakt.

Een finale wordt gehouden met 6 ploegen die gaan uitmaken wie zich een jaar lang Drents Kampioen Melkbus Carbidschieten mag noemen en met de overwinningspremie van € 125,- naar huis gaat. Voor de nrs 2 t/m 6 ligt ook nog een mooie geldprijs te wachten.

De deelnemers komen voornamelijk uit Hoogeveen en omgeving. Al vele weken van te voren wordt in familie en kennissenkring overleg gevoerd over de te volgen tactiek en nog meer over de techniek. Steeds reist de vraag waarom het ene schot de 100 m. grens overgaat en de andere net de 20 m. lijn aantikt…Vragen die vooral gesteld kunnen worden door teams als Schelhaas/Koster en de Vries/Hoogeveen. Ook Hoekema/Bouwmeesters zal graag beter presteren dan de vorige editie , toen was de tussenronde het eindstation en kwamen ze enkele meters te kort om de grote finale te halen. Net als de Cardidologen, die vooral bekend zijn van de in buurt gehouden BOCK campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller) presteerden vorig jaar ondermaats en zullen op revanche uit zijn. Voor teams als vader en zoon Knol en Idema/Woltinge is het te hopen dat ze geleerd hebben van de misstappen van vorig jaar en dit jaar betere prestaties op de mat leggen. Grote vraag deze dag wordt of het team Middelveld/Broekman hun titel weten te prolongeren , zij schoten vorig jaar in de finale met 10 schoten 769 m, bij elkaar en wisten hiermee de felbegeerde titel voor zich op te eisen.

Dit alles wordt bekend as oudjaarsdag als ook het HZVV clubhuis geopend zal zijn voor een hapje en een drankje en verder een muziekje voor de overige gezelligheid zal zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen