Huis-aan-huis damproject enthousiast ontvangen

Hoogeveen – Maandag vond het eerste het huis-aan-huis damproject plaats, een onderdeel van het Fitter Brein Damtour. Zes senioren kregen ruim een halfuur bezoek van de Hoogeveense jeugdspeelster Jasmijn Scholtens (15). Scholtens is (samen met Nicole de Vries en Vera Brunink) bezig met de opleiding trainer/coach en projectbegeleiding. Alle senioren dammen niet tot nauwelijks. Een mooie uitdaging voor Jasmijn om ze het spel te leren en hun hersenen te laten kraken.

Daar verloor ik al mijn hoofd.

Het maatschappelijk damproject is een nieuw initiatief om het damspel plus een ervaren speler naar de enthousiaste senioren te brengen. Veel senioren zijn in het dagelijkse leven weinig bezig met het trainen van de hersenen en dat terwijl je er een hoop baat bij kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het fit houden van het geheugen, leren concentreren en versterken van het denkvermogen. Maar het is vooral ook boeiend, sociaal en uitdagend. Het stimuleert ook de sociale cohesie tussen twee generaties: de jeugd en de senioren.
De eerste deelnemer was bij Fons (62) thuis. Zijn laatste dampartij was alweer 10 jaar geleden. Sindsdien heeft hij nooit meer gedamd. De meeste damregels kende hij nog wel die hij geleerd heeft van zijn vader. Jasmijn legde de regels nog haarfijn uit, want de meerslagregel was nog niet helemaal duidelijk voor Fons. Na de opening trapte Fons al in een zetje, maar Jasmijn is wel zo aardig om het terug te laten zetten. “Daar verloor ik al mijn hoofd,” aldus een lachende Fons. “Dammen is toch wel moeilijk.” Na een stroef begin, werd het denkvermogen van Fons in werking gesteld. Hij bouwde vervolgens goed op en ontweek de listige trucjes. Fons traint weinig zijn hersenen. Af en toe puzzel ik nog wel in de trein. Ondanks de nederlaag tegen Jasmijn probeert hij het dammen vaker op te pakken, want hij vindt het erg leuk en heeft hiermee weer een mooie bezigheid. Na afloop deelde Jasmijn een dampakket uit met een damset en een damboek om verder te oefenen.
Nico (59) was de volgende deelnemer. Nico heeft geen damachtergrond, maar heeft wel is geschaakt op de computer. Voor hem was het een mooie uitdaging om Jasmijn het vuur aan de schenen te leggen. De eerste zet van Nico ging gelijk naar de rand. “De rand geeft me toch een veilig gevoel,” zei de enthousiaste uitdager. “20 jaar geleden was mijn laatste dampartij. Tegenwoordig hou ik mijn hersenen fit door te lezen, al laat mijn hersenen nog wel in de steek.” In het middenspel kroop Jasmijn achter twee schijven en Nico kon dit niet meer verdedigen. “Ik zie de dreiging, alleen het kwaad is al geschied”, zei Nico hardop terwijl zijn voorhoofd flink zweten van het zoeken naar een ultieme verdediging. Niet veel later gaf schudde Nico de hand en feliciteerde Jasmijn. “Het was erg grappig om weer eens een keer te dammen. Ik ben erg blij met het dampakket.” Voordat Jasmijn op pad ging, legde ze nog een zetje uit die Nico, na de vele herseninspanning, binnen 30 seconden zag.

De volgende vier deelnemers waren Ellie, Gerrie, Anouk en Alida op de locatie van de Cosis aan de Bentickslaan. Ellie mocht eerst spelen. In de opening werden de zetjes even over het hoofd gezien, maar daarna kwam ze sterk terug. “Ik vind het een mooi spel, misschien ga ik ook wel op dammen.” Ellie damt wel eens op het werk. Sjoelen doet ze ook erg graag. Anouk heeft nog nooit gedamd en vond het wel spannend. Toch gaat ze het proberen en had de smaak gelijk te pakken. Geconcentreerd speelde ze een fanatiek potje. Ook Gerrie kon niet wachten totdat hij mocht gaan beginnen. “Een jaar geleden heb ik voor het laatst gedamd,” zei Gerrie die met een brede glimlach de partij opende. Alinda had de partijen van zijn voorgangers goed bekeken en ging met volle moed de partij in. Het slaan was nog wel even lastig, al hielp Jasmijn goed mee: “Achteruitslaan mag ook hoor.” En snel sloeg Alinda een schijfje naar achteren. Alle vier waren dolenthousiast en snakken naar meer damactiviteiten.
Voor Jasmijn was het een boeiende en energievolle dag. “Dit alles is voor mij nieuw, dus van tevoren was het wel een beetje spannend. Maar het enthousiasme geeft energie en ik ben blij dat ik mijn damkwaliteiten kon delen met de deelnemers van het project. Als zij blij zijn, ben ik ook blij.”
Het Fitter Brein Damtour wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Het Drentse Land, Sportief Hoogeveen, Healthy Ageing Network Northern Netherlands, Damclub HDC Hoogeveen, Regiowerking Noord, Drentse Dam Bond en NNCZ Wolfsbos. Geïnteresseerd in onze tour of kunnen we u van dienst zijn met een damactiviteit, mail ons naar info@jeugddammennoord.nl. Wij denken graag met u mee!

verslag + foto (Zainal Palmans)